Na dagen van bloedig protest tegen het 27 jaar durend bewind van president Blaise Compaoré, had deze dus vrijdagnamiddag de macht officieel overgedragen aan de chef van het leger van Burkina Faso, Honoré Traoré, met de belofte dat er binnen drie maanden verkiezingen georganiseerd zouden worden.

Op die machtsoverdracht, vooral op de machtsafstand van de president, werd opgelucht en met feestvreugde gereageerd.

Enkele uren later veranderde de vreugde in verwarring.

In de loop van de avond zou een groep rond kolonel Zida, volgens Le Monde de tweede in rang van de presidentiële garde, de macht hebben overgenomen. Zida verklaarde dat zelf in een radioboodschap. Hij zei dat hij de grondwet laat opschorten, dat de grenzen tijdelijk gesloten zullen worden, en dat hij "de verantwoordelijkheden van overgangsstaatshoofd" tijdens "een vreedzame democratische overgang" op zich neemt. "We zullen de democratische aspiraties van de bevolking verraden noch ontgoochelen".

Afwachtend

Hij zei ook dat de gewezen president zich op een veilige plek bevindt.

Kort voor zijn radiotoespraak werd er in de buurt van het presidentieel paleis in Ouagadougou geschoten.

Volgens eerste berichten die het persagentschap Belga vergaarde, zou Zida een deel van de burgerbevolking achter zich hebben. Hij zou worden beschouwd als minder met het regime van Compaoré verbonden dan stafchef Traoré. Een oppositieleider, Zéphirin Diabré, verklaarde af te wachten tot het leger intern orde op zaken stelt.

(RR)

Na dagen van bloedig protest tegen het 27 jaar durend bewind van president Blaise Compaoré, had deze dus vrijdagnamiddag de macht officieel overgedragen aan de chef van het leger van Burkina Faso, Honoré Traoré, met de belofte dat er binnen drie maanden verkiezingen georganiseerd zouden worden.Op die machtsoverdracht, vooral op de machtsafstand van de president, werd opgelucht en met feestvreugde gereageerd.Enkele uren later veranderde de vreugde in verwarring. In de loop van de avond zou een groep rond kolonel Zida, volgens Le Monde de tweede in rang van de presidentiële garde, de macht hebben overgenomen. Zida verklaarde dat zelf in een radioboodschap. Hij zei dat hij de grondwet laat opschorten, dat de grenzen tijdelijk gesloten zullen worden, en dat hij "de verantwoordelijkheden van overgangsstaatshoofd" tijdens "een vreedzame democratische overgang" op zich neemt. "We zullen de democratische aspiraties van de bevolking verraden noch ontgoochelen".Hij zei ook dat de gewezen president zich op een veilige plek bevindt.Kort voor zijn radiotoespraak werd er in de buurt van het presidentieel paleis in Ouagadougou geschoten.Volgens eerste berichten die het persagentschap Belga vergaarde, zou Zida een deel van de burgerbevolking achter zich hebben. Hij zou worden beschouwd als minder met het regime van Compaoré verbonden dan stafchef Traoré. Een oppositieleider, Zéphirin Diabré, verklaarde af te wachten tot het leger intern orde op zaken stelt.(RR)