Koerdisch Instituut Brussel

Staatsbezoek Erdogan: ‘Belgische regering, aan de hand die u heeft geschud, kleeft bloed van honderden onschuldigen’

Het Koerdisch Instituut van Brussel is niet gediend van het staatsbezoek dat België organiseerde voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ‘Erdogan is een gevaar voor Turkije, het Midden-Oosten, Europa en België. Hij gaat over lijken voor zijn autoritaire, conservatief-islamitische, presidentiële staat.’

Geachte,

Aanstaande zondag ontving u Turks president Recep Tayyip Erdogan in het kader van een officieel staatsbezoek. Bovendien werd president Erdogan ingehuldigd in de Leopoldsorde door Koning Filip.

Wij staan erop u te informeren dat aan de hand die u zondag heeft geschud, het bloed kleeft van honderden onschuldige burgers, waaronder tientallen minderjarigen en ouderen.

Erdogan is bezig aan een moordende terreurcampagne tegen de Koerdische bevolking, die door het verkiezingssucces van de HDP op 7 juni het laatste obstakel vormt in het plan om de Turkse grondwet te wijzigen.

Hij is de persoon die schuldig is aan het bloedige optreden van de politie in het Gezipark, de militaire operatie en de vernieling van de steden Cizre en Nusaybin, geweld op de journalisten en de aanhouding van duizenden leden van de HDP (Democratische Partij van de Volkeren) en andere civiele organisaties.

Het doel van president Erdogan is niet minder dan het installeren van een autoritaire, conservatief-islamitische, presidentiële staat als nieuwe grootmacht in het Midden-Oosten. Om dit te verwezenlijken gaat hij over lijken, van het aan banden leggen van vrije meningsuiting tot het verlenen van steun aan de Islamitische Staat in Syrië en Irak.

U heeft als officiële vertegenwoordigers van de Belgische staat en democratie de plicht deze man terecht te wijzen. Erdogan is een gevaar voor Turkije en het Midden-Oosten, maar ook voor Europa en België. Het is immers dankzij het lakse optreden van het Turkse leger langs de grens met Syrië dat vele Europese IS-strijders, soms in groep, zo gemakkelijk de grens heen en weer over geraken.

Wij zijn zeer ontzet te vernemen dat de persoon die verantwoordelijk is voor zoveel pijn en verdriet bij het Koerdische volk het Grootlint van de Leopoldsorde heeft ontvangen. Niet enkel voor de meer dan 50.000 onderdanen met Koerdische afkomst, maar voor alle door u afgevaardigde burgers die streven naar wereldwijde humaniteit en democratie is dit een steek in het hart.

Wij hopen dat u kennis neemt van onze oprechte verontwaardiging.

Hoogachtend,

Derwich Ferho, Voorzitter Koerdisch Instituut Brussel

Dit is een bewerkte versie van de brief die het Koerdisch Instituut Brussel op 1 september stuurde naar premier Charles Michel (MR), de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)en Didier Reynders (MR) en de voorzitters van Kamer Siegfried Bracke (N-VA) en Snaat Christine Defraigne (MR).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content