"We zijn erin geslaagd de staart van het vliegtuig te detecteren met een side scan sonar", zegt kapitein Yayan Sofyan. Hij verklaarde dat het object op de zeebodem lag, op een diepte van 29 meter.

Het toestel van AirAsia stortte zondag neer in de Javazee, na in het Indonesische Soerabaja te zijn opgestegen. Het toestel was op weg naar Singapore, met aan boord 162 passagiers en bemanningsleden.

22 lijken

Vrijdag werden de lijken van nog eens twaalf inzittenden geborgen, wat het totale aantal voorlopig op 22 brengt, zo delen de zoekteams mee. De lichamen werden uit het water gehaald door een schip van de Amerikaanse zeemacht, zegt Suyadi Supriyadi van de Indonesische opsporings- en reddingsdienst. Een Amerikaanse Seahawk-helikopter van de Amerikaanse zeemacht heeft daarna acht lichamen overgebracht naar Pangkalan Bun, een stad op het Indonesische deel van het eiland Borneo. De vier andere lichamen bevinden zich nog op het schip.

Zwarte dozen

De zoektocht naar de zwarte dozen en naar de romp van het vliegtuig is intussen nog volop aan de gang. Door de verbeterde weersomstandigheden wordt gehoopt dat die werkzaamheden nu vlotter zullen verlopen.

Schepen die uitgerust zijn met detectoren en sonartechnologie kammen een gebied uit van 1.575 vierkante zeemijl (ongeveer 5.400 vierkante kilometer). Er bevinden zich minstens drie Indonesische schepen in dat gebied, naast een schip van Singapore en een van de VS. Er worden ook duikers van de Indonesische zeemacht ingezet.

Rusland

Intussen heeft ook Rusland help aangeboden. Moskou heeft 72 leden van de civiele veiligheid naar Indonesië gezonden om de bergingswerken te ondersteunen. Rusland zegt ook bereid te zijn om twee transportvliegtuigen naar Jakarta te sturen. (Belga/TE)

"We zijn erin geslaagd de staart van het vliegtuig te detecteren met een side scan sonar", zegt kapitein Yayan Sofyan. Hij verklaarde dat het object op de zeebodem lag, op een diepte van 29 meter. Het toestel van AirAsia stortte zondag neer in de Javazee, na in het Indonesische Soerabaja te zijn opgestegen. Het toestel was op weg naar Singapore, met aan boord 162 passagiers en bemanningsleden. Vrijdag werden de lijken van nog eens twaalf inzittenden geborgen, wat het totale aantal voorlopig op 22 brengt, zo delen de zoekteams mee. De lichamen werden uit het water gehaald door een schip van de Amerikaanse zeemacht, zegt Suyadi Supriyadi van de Indonesische opsporings- en reddingsdienst. Een Amerikaanse Seahawk-helikopter van de Amerikaanse zeemacht heeft daarna acht lichamen overgebracht naar Pangkalan Bun, een stad op het Indonesische deel van het eiland Borneo. De vier andere lichamen bevinden zich nog op het schip. De zoektocht naar de zwarte dozen en naar de romp van het vliegtuig is intussen nog volop aan de gang. Door de verbeterde weersomstandigheden wordt gehoopt dat die werkzaamheden nu vlotter zullen verlopen. Schepen die uitgerust zijn met detectoren en sonartechnologie kammen een gebied uit van 1.575 vierkante zeemijl (ongeveer 5.400 vierkante kilometer). Er bevinden zich minstens drie Indonesische schepen in dat gebied, naast een schip van Singapore en een van de VS. Er worden ook duikers van de Indonesische zeemacht ingezet. Intussen heeft ook Rusland help aangeboden. Moskou heeft 72 leden van de civiele veiligheid naar Indonesië gezonden om de bergingswerken te ondersteunen. Rusland zegt ook bereid te zijn om twee transportvliegtuigen naar Jakarta te sturen. (Belga/TE)