Staakt-het-vuren Oost-Oekraïne houdt relatief stand

Staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne © Reuters

In Oost-Oekraïne zijn na het ingaan van het staakt-het-vuren nog twee burgers om het leven gekomen. ‘Maar sindsdien wordt er zo goed als niet meer gevochten’, aldus de Oekraïense autoriteiten.

In Oost-Oekraïne is afgelopen nacht het staakt-het-vuren in werking getreden. Het neerleggen van de wapens behoorde tot het vredesakkoord dat vorige week in Minsk werd bereikt door de verschillende onderhandelaars.

Twee burgers zijn er na middernacht nog overleden door gevechten, aldus de Oekraïense autoriteiten. Ze voegden er aan toe dat er sindsdien zo goed als niet meer gevochten wordt, op enkele geïsoleerde gevallen na.

Na het ingaan van de wapenstilstand hebben beide kampen twee dagen de tijd om hun zware wapens uit de frontlinie te beginnen terug te trekken. Dat staat zo in het vredesakkoord van Minsk. Voorts werd overeengekomen dat gevangenen worden vrijgelaten en dat iedereen amnestie krijgt zonder voorwaarden. Maar daarover bestaat nu al veel discussie.

Twijfels

Op voorhand bestonden er veel twijfels of het bestand ook daadwerkelijk zou worden nageleefd. Want zowel vrijdag als zaterdag vielen er bij gevechten tussen pro-Russische rebellen en Oekraïense militairen opnieuw slachtoffers. In het kader daarvan uitte de Oekraïense president Petro Porosjenko zijn twijfels: ‘Ik wil geen illusies creëren: we zijn nog ver af van vrede en niemand is er 100 procent zeker van dat de voorwaarden van het akkoord volledig geïmplementeerd zullen worden’, aldus Porosjenko.

De Russische president Vladimir Poetin, de Franse president François Hollande, de Duitse kanselier Angela Merkel en de Oekraïense president Petro Porosjenko zullen later op de dag een eerste stand van zaken opmaken na het ingaan van het bestand. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content