Spoorbonden na dodelijk treinongeval: 'Veiligheid moet hogere prioriteit krijgen'

28/11/17 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

Bron: Belga

De grootste spoorvakbonden vragen, naar aanleiding van het treinongeval in Morlanwelz, dat de prioriteit van de spoormaatschappijen meer bij de veiligheid komt te liggen. De bonden stellen dat besparingsmaatregelen en het opvoeren van de werkdruk die veiligheid wel eens in het gedrang kunnen brengen.

Spoorbonden na dodelijk treinongeval: 'Veiligheid moet hogere prioriteit krijgen'

© Belga

'We dringen erop aan dat de prioriteit bij de veiligheid komt te liggen. Dat mag niet ondermijnd worden door de doelstellingen op het vlak van productiviteitswinsten', zegt Pierre Lejeune van de socialistische vakbond ACOD spoor. Lejeune vreest ook dat het streven naar een grotere stiptheid ertoe kan leiden dat de veiligheid van de spoorarbeiders in het gedrang komt.

Volgens de vakbondsman komen de medewerkers namelijk onder druk te staan om herstellingswerkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren, om de vertragingen tot een minimum te herleiden.

Ook de christelijke vabond ACV Transcom wijst op een steeds toenemende werkdruk, die ten koste van de veiligheid dreigt te gaan. De beide vakbonden beklemtonen tegelijk wel op dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken, omdat het onderzoek naar de oorzaak nog volop aan de gang is.

Onze partners