Op Sinterklaasdag had de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkent en dat hij de VS-ambassade naar daar wil overbrengen. Egypte diende in de Veiligheidsraad van de VN een resolutie in tegen die beslissing, maar die tekst stuitte maandag op een veto van Washington.

Turkije, Jemen en de Palestijnen ijverden dan maar voor een zeldzame spoedzitting in de Algemene Vergadering van de VN. In dat 193 leden tellend orgaan krijgt een resolutie die de beslissing van Trump veroordeelt wellicht de vereiste tweederde meerderheid. De VS hebben landen die de resolutie willen stemmen in krachtige termen bedreigd.

Op Sinterklaasdag had de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkent en dat hij de VS-ambassade naar daar wil overbrengen. Egypte diende in de Veiligheidsraad van de VN een resolutie in tegen die beslissing, maar die tekst stuitte maandag op een veto van Washington. Turkije, Jemen en de Palestijnen ijverden dan maar voor een zeldzame spoedzitting in de Algemene Vergadering van de VN. In dat 193 leden tellend orgaan krijgt een resolutie die de beslissing van Trump veroordeelt wellicht de vereiste tweederde meerderheid. De VS hebben landen die de resolutie willen stemmen in krachtige termen bedreigd.