Spionageschandaal brengt verkiezingscampagne Angela Merkel in gevaar

© Reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel komt steeds meer onder druk te staan door een transatlantisch spionageschandaal.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel komt steeds meer onder druk te staan door eeen transatlantisch spionageschandaal na berichten dat de Duitse geheime diensten nauw samenwerken met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Het Duitse blad Der Spiegel had op basis van documenten van de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden onthuld dat de Duitse binnenlandse inlichtingendienst Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) en de buitenlandse dienst Bundesnachrichtendienst (BND) gebruik maken van “XKeyscore”, een programma van het Amerikaanse NSA.

Volgens Der Spiegel kan via die software achterhaald worden welke termen een verdachte persoon ingeeft in zoekmachines op internet. De Duitse geheime diensten ontkennen de beschuldigingen. De BfV zegt dat ze de internettool enkel gebruikte om te testen.

Verkiezingen

De onthullingen komen op een slecht moment. Negen weken voor de federale verkiezingen van 22 september laat de oppositie geen enkele kans onbenut om Merkel, die gehoopt had haar verkiezingscampagne te focussen op energie en gezondheidszorg, aan te vallen. Angela Merkel heeft zich kandidaat gesteld voor een derde termijn als bondskanselier.

De oppositie wil weten wat de regering precies wist van de mogelijke spionageactiviteiten en of de rechten van de Duitse bevolking geschonden zijn. De oppositie gelooft dat Merkel op de hoogte was, maar de bondskanselier verzekert dat ze het nieuws over het Amerikaanse spionageprogramma enkel en alleen via de media ontdekte.

Onderzoek

De Duitse regering heeft nu een onderzoek geopend. De resultaten van dat onderzoek zullen binnenkort worden meegedeeld aan de parlementaire commissie die de binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten controleert.

Berichten over spionageactiviteiten liggen bijzonder gevoelig in Duitsland, waar de herinneringen aan de Oost-Duitse Stasi en de Gestapo uit het Nazi-tijdperk nog levendig zijn. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content