‘Spionageprogramma belangrijk middel tegen terreur’ (NSA-chef)

Keith Alexander en James Clapper tijdens een hoorzitting © Reuters

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft het omstreden spionageprogramma van de Verenigde Staten – opnieuw – als een belangrijk middel in de strijd tegen terrorisme verdedigd.

Sinds 11 september 2001 is er geen terreuraanslag tegen de VS geweest met een groter aantal doden, aldus generaal Keith Alexander tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden.

In een lang, emotioneel betoog beklemtoonde hij hoe belangrijk het werk van de NSA wel niet is voor de Verenigde Staten. Hij verwierp ook de berichten in Europese media, dat de VS tientallen miljoen telefoongesprekken in Frankrijk, Spanje en Italië hadden onderschept.

Volgens hem hebben de journalisten die de informatie analyseerden, en zij die de informatie verstrekten, de gegevens niet begrepen.

Hij zei dat de informatie zowel gegevens bevatte die door de NSA was verzameld, als door buitenlandse partners. Dit als onderdeel van gezamenlijke operaties, klonk het. “Het vertegenwoordigt informatie dat wij en onze Navo-bondgenoten hebben verzameld ter verdediging van onze naties en in steun van onze militaire operaties.” Hij ging evenwel niet verder in op welke operaties het dan gaat.

‘Spionage van buitenlandse leiders is niet nieuw’

Ook directeur van de nationale inlichtingen James Clapper verdedigde de autoriteiten. “We bespioneren niemand behalve voor geldige inlichtingendoelen en we werken enkel binnen de wet”, aldus Clapper op de hoorzitting.

Ook volgens hem voorkwam spionage terroristische aanslagen, terwijl burgerlijke vrijheden beschermd bleven. Hij zei dat de Verenigde Staten niet onwettig Amerikanen of “lukraak” burgers van andere naties bespioneerd hadden.

Clapper had het ook over inlichtingenverzameling bij buitenlandse leiders. Hij gaf toe dat de intenties van leiders een grote zorg betekenen voor geheime diensten. Spionage van buitenlandse leiders is niet nieuw en “een van de eerste dingen die ik leerde”, klonk het.

Volgens Clapper is de onrust bij Europese politici vooral veroorzaakt door het feit dat ze zelf niet volledig vatten hoe ver de inlichtingenoperaties van hun eigen geheime diensten reiken. Hij beklemtoonde dat bondgenoten van de VS ook Washington bespioneren. (Belga/TE)

Partner Content