Vandaag zijn meer details bekendgeraakt over de jarenlange zoektocht die geleid heeft tot de dood van Osama bin Laden. Volgens The New York Times had de CIA al lang voor de aanslagen van 11 september 2001 een gedetailleerd en dik dossier over het terroristennetwerk rond bin Laden.

Koerier
In 2002, wanneer medewerkers van Al-Qaeda zonder beperkingen brutaal ondervraagd worden in geheime overzeese gevangenissen, kunnen de Amerikanen ook de gewone soldaten, koeriers en geldschieters waar bin Laden op rekende, in kaart brengen.

Zo vertellen verschillende gevangenen over een koerier die bin Ladens vertrouwen geniet. De CIA confronteert twee hooggeplaatste gevangenen met de informatie: Khalid Shaikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september en Abu Faraj al-Libi, de operationele chef van Al-Qaeda. De terroristen beweren dat ze nooit van de koerier gehoord hebben. Het pseudoniem van de man is hen onbekend. De ondervragers vermoeden dat de twee liegen en zijn er steeds meer van overtuigd dat de koerier wel degelijk een belangrijke figuur is.

Dood spoor
Tegen 2005 komen kopstukken binnen de CIA tot de conclusie dat ze op een dood spoor zitten met de jacht op bin Laden. De operaties tegen het terrorisme worden herbekeken.

Dat leidt tot de zogenaamde 'operation cannonball'. Meer agenten worden het veld ingestuurd in Afghanistan en Pakistan.

Op die manier komt de CIA eindelijk achter de familienaam van de koerier. De Amerikanen beginnen telefoongesprekken en e-mails te onderscheppen tussen de familie van de loopjongen en personen in Pakistan. Zo komen de Amerikanen zijn volledige naam te weten.

Schuilplaats In juli 2010 zien Pakistaanse CIA-agenten in de buurt van Peshawar de koerier voorbijrijden in een witte Suzuki. Na weken observatie leidt hij hen naar een huis in Abbottabad. Dat blijkt uiteindelijk de schuilplaats van bin Laden.

Wat volgt, zijn wekenlange observaties van het huis. De CIA neemt gedetailleerde satellietfoto's om de gewoontes van de bewoners na te gaan. Ook proberen de Amerikanen de communicatie uit het huis te onderscheppen. Geen sinecure, want er is in het huis geen telefoon- of internetverbinding. De bewoners zijn zelfs zo bezorgd over hun veiligheid dat ze hun afval verbranden.

Bewijzen Intussen stapelen de bewijzen zich op dat het huis effectief de schuilplaats is van Osama bin Laden. Na wekenlange trainingen en simulaties in een gebouw dat een exacte copie is van de villa van bin Laden, vallen 15 hooggetrainde elitesoldaten het huis binnen. De rest is geschiedenis. (LV)

Vandaag zijn meer details bekendgeraakt over de jarenlange zoektocht die geleid heeft tot de dood van Osama bin Laden. Volgens The New York Times had de CIA al lang voor de aanslagen van 11 september 2001 een gedetailleerd en dik dossier over het terroristennetwerk rond bin Laden. Koerier In 2002, wanneer medewerkers van Al-Qaeda zonder beperkingen brutaal ondervraagd worden in geheime overzeese gevangenissen, kunnen de Amerikanen ook de gewone soldaten, koeriers en geldschieters waar bin Laden op rekende, in kaart brengen. Zo vertellen verschillende gevangenen over een koerier die bin Ladens vertrouwen geniet. De CIA confronteert twee hooggeplaatste gevangenen met de informatie: Khalid Shaikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september en Abu Faraj al-Libi, de operationele chef van Al-Qaeda. De terroristen beweren dat ze nooit van de koerier gehoord hebben. Het pseudoniem van de man is hen onbekend. De ondervragers vermoeden dat de twee liegen en zijn er steeds meer van overtuigd dat de koerier wel degelijk een belangrijke figuur is. Dood spoor Tegen 2005 komen kopstukken binnen de CIA tot de conclusie dat ze op een dood spoor zitten met de jacht op bin Laden. De operaties tegen het terrorisme worden herbekeken. Dat leidt tot de zogenaamde 'operation cannonball'. Meer agenten worden het veld ingestuurd in Afghanistan en Pakistan. Op die manier komt de CIA eindelijk achter de familienaam van de koerier. De Amerikanen beginnen telefoongesprekken en e-mails te onderscheppen tussen de familie van de loopjongen en personen in Pakistan. Zo komen de Amerikanen zijn volledige naam te weten. Schuilplaats In juli 2010 zien Pakistaanse CIA-agenten in de buurt van Peshawar de koerier voorbijrijden in een witte Suzuki. Na weken observatie leidt hij hen naar een huis in Abbottabad. Dat blijkt uiteindelijk de schuilplaats van bin Laden. Wat volgt, zijn wekenlange observaties van het huis. De CIA neemt gedetailleerde satellietfoto's om de gewoontes van de bewoners na te gaan. Ook proberen de Amerikanen de communicatie uit het huis te onderscheppen. Geen sinecure, want er is in het huis geen telefoon- of internetverbinding. De bewoners zijn zelfs zo bezorgd over hun veiligheid dat ze hun afval verbranden. Bewijzen Intussen stapelen de bewijzen zich op dat het huis effectief de schuilplaats is van Osama bin Laden. Na wekenlange trainingen en simulaties in een gebouw dat een exacte copie is van de villa van bin Laden, vallen 15 hooggetrainde elitesoldaten het huis binnen. De rest is geschiedenis. (LV)