Spektakelregisseur Dragone (Cirque du Soleil) sloot contracten af via offshorebedrijven

© Reuters
Kristof Clerix

De een heeft een bedrijf in La Louvière, de ander bleek gedomicilieerd in Parijs. Toch regelden ze hun samenwerkingsovereenkomst via Panama en de Britse Maagdeneilanden. Knack onthult hoe de Belgisch-Italiaanse spektakelregisseur Franco Dragone (bekend van Cirque du Soleil) en de Italiaanse topchoreograaf Giuliano Peparini langs belastingparadijzen passeerden om een contract af te sluiten voor een megashow in China.

Spektakelregisseur Dragone (Cirque du Soleil) sloot contracten af via offshorebedrijven
© ICIJ

De Italiaans-Belgische showman Franco Dragone (63) is een absolute wereldster. Op zijn palmares: creatief directeur voor tien spektakels van Cirque Du Soleil in de jaren tachtig en negentig, samenwerking met Céline Dion in Las Vegas, de openingsceremonie van voetbalkampioenschap Euro 2000, een exclusieve show in het Lido in Parijs en sinds kort ook een contract op zak om de komende tien jaar in China zes permanente spektakelshows op te zetten.

Niet slecht voor de zoon van een eenvoudig Italiaans arbeidersgezin dat naar La Louvière migreerde toen Dragone zeven jaar was. Hij studeerde aan het conservatorium in Bergen, bouwde een indrukwekkende artistieke carrière uit in Canada en de VS, en keerde in 2000 terug naar La Louvière om zijn eigen entertainmentbedrijf op te richten. Vandaag is Dragone nog altijd voorzitter van de Raad van Bestuur van Dragone Costumes en Productions du Dragon, twee bedrijven met zetel in de Henegouwse gemeente. Daar worden onder meer kostuums voor de vele shows gemaakt.

Spektakelregisseur Dragone (Cirque du Soleil) sloot contracten af via offshorebedrijven
© REUTERS

Problemen met de fiscus

In 2011 verhoorde de politie van Bergen Dragone voor het eerst op verdenking van fiscale overtredingen en witwassen. In oktober 2012 trokken onderzoekers naar het kantoor van Dragones productiehuis in La Louvière in het kader van een belastingonderzoek. Kort daarna onthulde Le Vif/l’Express dat Dragone verbonden was aan een aantal brievenbusbedrijven, onder meer op de Britse maagdeneilanden.

‘Ik sta recht in mijn schoenen’, reageerde Dragone tijdens een persconferentie. ‘Ik geef toe dat ik in verschillende landen bedrijven heb opgericht die door medewerkers worden gerund, maar ik heb dat niet gedaan om aan de belastingen te ontsnappen.’

In december 2015 werd Dragone nog ondervraagd door een onderzoeksrechter van Bergen. Het Bergense parket gaat nog steeds na of de showman betrokken is bij fiscale fraude en witwaspraktijke en verduistering.

Dat Franco Dragone actief was op belastingparadijzen, was dus al gekend. De PanamaPapers onthullen nu waarvoor een van de offshores in kwestie precies werd gebruikt.

Lina International en Jagfield Corp

Op 17 september 2010 ging Dragone’s eerste permanente show in Azië in première. Aan The House of Dancing Water, ’s werelds grootste waterspektakel, nemen meer dan 70 artiesten uit de hele wereld deel. De show loopt nog altijd in de entertainmentdome City of Dreams in het gokparadijs Macau, een speciale administratieve regio van China.

Voor The House of Dancing Water werkte Franco Dragone samen met Giuliano Peparini (43). De Italiaanse topchoreograaf werkte onder meer voor het Ballet National de Marseille en zetelde vorig jaar in de jury van tv-show La France a incroyable talent. Uit de gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca blijkt dat Peparini op het moment van de samenwerking gedomicilieerd was in Parijs en een verblijfplaats had in Rome.

De samenwerking tussen Dragone en Peparini werd vastgelegd in een contract tussen twee vennootschappen op belastingparadijzen. Het ene bedrijf was Lina International Inc en bleek gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Deze offshore was gelinkt aan Dragone. Het andere, Jagfield Corp, werd opgericht in Panama op 3 januari 2006, zo blijkt uit de gelekte documenten. Directeurs van het bedrijf waren stromannen, die ook optraden als directeurs van tal van andere bedrijven. De rol van Peparini? Hij had een volmacht over Jagfield Corp en kreeg in 2010 ook toestemming om een bankrekening voor de offshore te openen bij UniCredit Luxembourg S.A.

Het contract van 100.000 euro

In het documentenlek van Mossack Fonseca zit een contract van 15 pagina’s tussen Lina International Inc en Jagfield Corporation, gedateerd op 20 juni 2008. Inhoud van het contract: de ‘permanente show in Macau in het City of Dreams-resort’. Het gaat om een ‘overeenkomst tussen Lina en Jagfield met betrekking tot de persoonlijke diensten van Giuliano Peparini (…) als ontwerper van de choreografieën voor de nieuwe show (…) die zal opgevoerd worden in het City of Dreams resort’ in het Chinese Macau.

Op de eerste pagina staat dat Peparini’s choreografieën ten dienste moeten staan van de show zoals vastgelegd door Franco Dragone. Peparini wordt ‘zelf verantwoordelijk gehouden om belastingen te betalen’ op de overeenkomst. De diensten van Peparini houden onder meer in: concepten en choreografieën ontwerpen, audities en repetities bijwonen, deelnemen aan persconferenties, enzovoort.

Lina International Inc krijgt in het contract het finale woord over alle creatieve zaken, en Peparini staat al zijn rechten af. In ruil krijgt Jagfield Corporation 100.000 euro, plus 200 euro voor elke opvoering van de show voor een live publiek en 400 dollar per dag voor follow-up diensten. Lina International Inc staat ook in voor vliegtuigtickets, verblijf in eersteklashotels en de terugbetaling van kosten. Verder vermeldt het contract: ‘Je mag niets bekend maken over Lina, zijn activiteiten, projecten en werken’.

‘La Louvière laten stralen’

Waarom regelden Dragone en Peparini hun zaakjes via belastingparadijzen? Giuliano Peparini ging niet in op de vraag om wederhoor. ‘De Belgische justitie buigt zich sinds drie jaar over de structuur van mijn groep en het onderzoek is nog niet afgesloten’, antwoordt Franco Dragone. ‘In die omstandigheden moet u begrijpen dat het voor mij moeilijk is om commentaar te geven op uw onderzoek. Bovendien verwijst u naar vergoedingen van onze ontwerpers, en dat is confidentieel. Ik wil vooral herhalen dat ik ervoor gekozen heb om mijn bedrijf in La Louvière te vestigen.

Dat heb ik gedaan om voor werkgelegenheid te zorgen, en om mijn regio te laten stralen in de hele wereld. De keuze was niet ingegeven door fiscaliteit, maar was een kwestie van engagement voor en verbondenheid met mijn wortels. Al onze klanten bevinden zich buiten België en ik heb moeite om hen te overtuigen om een beroep te doen op onze diensten.’

PanamaPapers is een samenwerking tussen Knack, ICIJ, Süddeutsche Zeitung, De Tijd, MO* en Le Soir.

Spektakelregisseur Dragone (Cirque du Soleil) sloot contracten af via offshorebedrijven
© ICIJ

Website van ICIJ over Panama Papers

Partner Content