Speech Hollande: Drie fikse maatregelen en één opvallende uitspraak

Frans president François Hollande spreekt de Franse parlementsleden toe, drie dagen na de aanslagen in Parijs. © Belga/AFP
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Frans president François Hollande kondigde in zijn speech voor het parlement enkele maatregelen aan en deed een opvallende geopolitieke uitspraak.

Frans president François Hollande sprak vandaag het Congres toe, drie dagen na de aanslagen in Parijs. Deze drie maatregelen kondigde hij aan. Hollande deed ook een opmerkelijke uitspraak over een ‘politieke oplossing’ voor Syrië.

1. Extra mankracht voor veiligheid

Bij de Franse politie en gendarmerie zullen de komende twee jaar 5.000 jobs gecreëerd worden. Deze inspanning zal helpen om het potentieel van de binnenlandse veiligheidsdiensten te herstellen naar het niveau van 2007, aldus de president.

De Franse justitie zal bovendien beschikken over 2.500 extra posten voor de administratie van de gevangenissen en de juridische diensten, terwijl bij de administratie van de douane 1.000 jobs extra zullen worden gecreëerd.

Hollande kondigde bovendien een einde aan van de inkrimping van het aantal jobs in het leger.

2. Verlenging noodtoestand

Het Franse parlement stemt woensdag over een voorstel om de noodtoestand te verlengen van 12 dagen naar drie maanden.

3. Grondwetsherziening

Hollande wil de Franse Grondwet aanpassen, om tegen ‘oorlogsterrorisme’ op te kunnen treden.

Hij vraagt ook een resolutie door de VN-Veiligheidsraad tegen terrorisme.

Shift in geopolitieke strategie? ‘Onze vijand in Syrië is IS’

Hollande zei dat ze hard werken aan een politieke oplossing voor Syrië. ‘Waarin Bashar-Al-Assad een rol speelt.’ Dat lijkt erop te wijzen dat Frankrijk opschuift in de richting van wat Rusland verdedigt.

Hoe dan ook beseft het Westen dat Assad – hoewel die meer doden op zijn kerfstok heeft dan IS – op de een of andere manier zal moeten betrokken worden bij een (politieke) oplossing voor Syrië. Om hem uit te sluiten heeft hij te sterke bondgenoten, zoals Vladimir Poetin en Iran (met wie de VS een belangrijke nucleaire deal sloot).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content