Als Dominique Strauss-Kahn niet zou aanblijven aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, dan hoeft zijn opvolger niet noodzakelijk een Europeaan te zijn. Dat zou in tegenspraak

zijn met de openingen die de voorbije jaren, meent de koepelorganisatie van de Franstalige ngo's, CNCD-11.11.11.

"Keuze op basis van verdienste"

De ongeveer 70 ngo's, vakbonden en andere organisaties herinneren eraan dat minister van Financiën Didier Reynders zich in 2009, net als de G20, ertoe geëngageerd heeft om voor het zitje aan het hoofd van het IMF en de Wereldbank "een keuze op basis van verdienste, zonder geografische voorkeur" te zullen steunen.

Volgens de koepelorganisatie zit ook het Belgische parlement op die lijn, nadat de Senaat in 2007 een resolutie in die zin aannam. De koepelorganisatie laakt daarom het feit dat verschillende Europese regeringen, waaronder ook de Belgische, snel waren met hun eis dat de opvolger van Strauss-Kahn een Europeaan moet zijn.

Multipolaire wereld

"De traditie om het voorzitterschap van de Wereldbank aan een Amerikaan voor te behouden en dat van het IMF aan een Europeaan heeft geen zin meer in een steeds meer multipolaire wereld", benadrukt Arnaud Zachari, de secretaris-generaal van CNCD-11.11.11. (Belga)

Als Dominique Strauss-Kahn niet zou aanblijven aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, dan hoeft zijn opvolger niet noodzakelijk een Europeaan te zijn. Dat zou in tegenspraak zijn met de openingen die de voorbije jaren, meent de koepelorganisatie van de Franstalige ngo's, CNCD-11.11.11. "Keuze op basis van verdienste" De ongeveer 70 ngo's, vakbonden en andere organisaties herinneren eraan dat minister van Financiën Didier Reynders zich in 2009, net als de G20, ertoe geëngageerd heeft om voor het zitje aan het hoofd van het IMF en de Wereldbank "een keuze op basis van verdienste, zonder geografische voorkeur" te zullen steunen. Volgens de koepelorganisatie zit ook het Belgische parlement op die lijn, nadat de Senaat in 2007 een resolutie in die zin aannam. De koepelorganisatie laakt daarom het feit dat verschillende Europese regeringen, waaronder ook de Belgische, snel waren met hun eis dat de opvolger van Strauss-Kahn een Europeaan moet zijn. Multipolaire wereld "De traditie om het voorzitterschap van de Wereldbank aan een Amerikaan voor te behouden en dat van het IMF aan een Europeaan heeft geen zin meer in een steeds meer multipolaire wereld", benadrukt Arnaud Zachari, de secretaris-generaal van CNCD-11.11.11. (Belga)