De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag in de Doema, het Russisch parlement, een wetsvoorstel ingediend dat de duur van het presidentieel mandaat verlengt van vier naar zes jaar. Premier Vladimir Poetin liet woensdag weten dat hij het voorstel steunt.

Het wetsvoorstel bepaalt ook dat de legislatuur van de Doema van vier op vijf jaar zou worden gebracht.

Politieke waarnemers speculeren er al een tijdje over dat Medvedev de grondwetswijzigingen zou aangrijpen om in 2009 op te stappen en nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven.

Dat zou een maneuver zijn om de terugkeer van Poetin voor te bereiden. Die nam eerder ontslag als president omdat de Russische grondwet bepaalt dat twee ambtstermijnen het maximum zijn voor een president.

Maar vermits er een onderbreking is geweest in de presidentiële functie zou daar een mouw aan gepast kunnen worden en zouden er nieuwe presidentsverkiezingen uitgeschreven worden, zo luidt de redenering.

Veelbetekenend is alvast dat Poetin woensdag verklaarde dat het nog te vroeg is om te weten wie van de verlenging van het presidentiële mandaat zal kunnen profiteren.

De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag in de Doema, het Russisch parlement, een wetsvoorstel ingediend dat de duur van het presidentieel mandaat verlengt van vier naar zes jaar. Premier Vladimir Poetin liet woensdag weten dat hij het voorstel steunt.Het wetsvoorstel bepaalt ook dat de legislatuur van de Doema van vier op vijf jaar zou worden gebracht.Politieke waarnemers speculeren er al een tijdje over dat Medvedev de grondwetswijzigingen zou aangrijpen om in 2009 op te stappen en nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven.Dat zou een maneuver zijn om de terugkeer van Poetin voor te bereiden. Die nam eerder ontslag als president omdat de Russische grondwet bepaalt dat twee ambtstermijnen het maximum zijn voor een president.Maar vermits er een onderbreking is geweest in de presidentiële functie zou daar een mouw aan gepast kunnen worden en zouden er nieuwe presidentsverkiezingen uitgeschreven worden, zo luidt de redenering.Veelbetekenend is alvast dat Poetin woensdag verklaarde dat het nog te vroeg is om te weten wie van de verlenging van het presidentiële mandaat zal kunnen profiteren.