'Dat is niet wat in het rapport staat', zei Mueller woensdag nog eens tijdens zijn langverwachte getuigenis in het Congres. 'De president is niet vrijgepleit voor de daden die hij gesteld zou hebben.'

Mueller had het daarbij over de belemmering van de rechtsgang door Trump. De president liet, sinds de publicatie van Muellers rapport eerder dit jaar, niet na regelmatig te benadrukken dat Mueller hem vrijpleit. Hij heeft het daarbij vaak over een 'totale heksenjacht'. Kort voor Muellers getuigenis tweette Trump nog eens: 'Geen collusie, geen belemmering'.

De aanklager beklemtoonde verder, zoals hij ook al in het rapport aanhaalt, dat een zittende president niet aangeklaagd kan worden. Hij maakte wel duidelijk dat die regel niet meer geldt zodra iemand president af is. Mueller voegde er nog aan toe dat Trump weigerde geïnterviewd te worden voor het onderzoek.

In het rapport lijstte het team van Mueller verschillende pogingen van Trump op om het onderzoek te beïnvloeden. Die pogingen mislukten enkel omdat personen uit Trumps entourage die daartoe de opdracht kregen daar niet op ingingen. 'Hoewel dit rapport niet besluit dat de president een misdrijf begaan heeft, pleit dit rapport hem daarvan ook niet vrij', schrijft Mueller.

In zijn getuigenis woensdag zei Mueller dat dat zijn beslissing was en dat zo blijft. Zijn rapport besluit verder dat hij geen bewijzen gevonden heeft voor collusie tussen Moskou en Trumps campagneteam, ondanks herhaalde contacten.

Later op de dag getuigt Mueller ook nog voor de commissie Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden. De eerste getuigenis, die woensdagnamiddag Belgische tijd bezig is, is voor de commissie Justitie van datzelfde Huis.

'Dat is niet wat in het rapport staat', zei Mueller woensdag nog eens tijdens zijn langverwachte getuigenis in het Congres. 'De president is niet vrijgepleit voor de daden die hij gesteld zou hebben.'Mueller had het daarbij over de belemmering van de rechtsgang door Trump. De president liet, sinds de publicatie van Muellers rapport eerder dit jaar, niet na regelmatig te benadrukken dat Mueller hem vrijpleit. Hij heeft het daarbij vaak over een 'totale heksenjacht'. Kort voor Muellers getuigenis tweette Trump nog eens: 'Geen collusie, geen belemmering'. De aanklager beklemtoonde verder, zoals hij ook al in het rapport aanhaalt, dat een zittende president niet aangeklaagd kan worden. Hij maakte wel duidelijk dat die regel niet meer geldt zodra iemand president af is. Mueller voegde er nog aan toe dat Trump weigerde geïnterviewd te worden voor het onderzoek. In het rapport lijstte het team van Mueller verschillende pogingen van Trump op om het onderzoek te beïnvloeden. Die pogingen mislukten enkel omdat personen uit Trumps entourage die daartoe de opdracht kregen daar niet op ingingen. 'Hoewel dit rapport niet besluit dat de president een misdrijf begaan heeft, pleit dit rapport hem daarvan ook niet vrij', schrijft Mueller. In zijn getuigenis woensdag zei Mueller dat dat zijn beslissing was en dat zo blijft. Zijn rapport besluit verder dat hij geen bewijzen gevonden heeft voor collusie tussen Moskou en Trumps campagneteam, ondanks herhaalde contacten. Later op de dag getuigt Mueller ook nog voor de commissie Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden. De eerste getuigenis, die woensdagnamiddag Belgische tijd bezig is, is voor de commissie Justitie van datzelfde Huis.