Speciaal aanklager Mueller houdt ermee op: ‘Geen legale optie Trump aan te klagen’

Speciaal aanklager Robert Mueller die onderzoek heeft gedaan naar veronderstelde Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en veronderstelde “collusie” tussen Moskou en het campagneteam-Trump, heeft woensdag in zijn eerste publieke verklaring in zowat twee jaar gezegd magistratuur vaarwel te zeggen. Ten gronde zei hij dat er geen “legale optie” was om de president aan te klagen.

‘Ons onderzoek is rond. We sluiten formeel het kantoor van de speciale aanklager. En ik verlaat het ministerie van Justitie’, zei hij. Mueller voegde eraan toe de privésfeer weer op te zoeken.

De speciale aanklager zei omtrent zijn onderzoek zelf dat er ‘meerdere en systematische pogingen zijn geweest om in onze verkiezing(en) tussen te komen’.

Zo heeft Rusland ‘gesofisticeerde cybertechnieken gebruikt om in te breken in netwerken’ van het campagneteam van de Democratische kandidate Hillary Clinton.

Nog volgens de magistraat ‘zou hij het hebben gezegd indien hij ervan overtuigd was geweest dat president Donald Trump duidelijk een misdaad had begaan’. ‘Wij konden echter niet uitmaken of de (Republikeinse) president al of niet een misdrijf heeft gepleegd’. Het beleid van het ministerie van Justitie luidt reeds lang dat een zittende president tijdens zijn ambt niet kan worden aangeklaagd. ‘De president aanklagen voor een misdaad was daarom geen legale optie die wij konden overwegen’.

De magistraat noemde het ‘niet gepast’ om in het Congres te gaan getuigen, alhoewel de Democraten hem zouden willen horen over zijn onderzoek.

Mueller heeft eind maart zijn schriftelijke conclusies ingediend. In zijn document van meer dan 400 pagina’s na 22 maanden van onderzoek liet hij Trump vrijuit gaan in verband met ‘collusie’ met Moskou. Wel verweet de vroegere topman van de federale recherche FBI de president storende invloed op zijn onderzoek te hebben uitgeoefend, te beginnen met een poging om hem de laan uit te sturen. Welke opvolging dit behoeft, zei Mueller niet.

‘Er verandert niets aan het rapport-Mueller. Er was voldoende bewijs, en daarom in ons Land, is iemand onschuldig. De zaak is gesloten. Dank u’, twitterde Donald Trump nog geen uur na de verklaring van Mueller.

Congresleden zeggen aan zet te zijn

Meerdere Congresleden hebben na de eerste publieke verklaring van speciaal Robert Mueller woensdag gezegd dat de volksvertegenwoordiging nu aan zet is, zo hebben Amerikaanse media gemeld.

‘Gezien speciaal aanklager Mueller niet in staat was om strafrechterlijke aanklachten te doen tegen de president, komt het aan het Congres toe een antwoord te geven op de misdaden, leugens en verkeerd handelen van president Trump. En wij zullen dit doen’, zei de (Democratische) voorzitter Jerry Nadler van de commissie voor Justitie in het Huis van Afgevaardigden. Ook volgens de Republikein Kuston Amash ‘ligt de bal in (…) het Congres’.

Eerder deze maand stak hij niet onder stoelen of banken dat hij op zijn zachtst gezegd een ‘impeachment’ van Trump niet ongenegen was. Volgens de Democratische presidentskandidaat en senator Cory Booker ‘maakt de verklaring van Robert Mueller het duidelijk. Het Congres heeft de wettelijke en morele plicht om meteen een afzettingsprocedure te beginnen’.

Zaak gesloten volgens Witte Huis

In een reactie op de verklaring van speciaal aanklager Robert Mueller heeft woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis gezegd dat de zaak gesloten is en dat iedereen net als de magistraat zijn gewone leven weer moet opnemen.

‘De speciale aanklager heeft het ondezoek afgerond, zijn kantoor gesloten, en de zaak gesloten’, luidde het in een verklaring van Sanders. ‘Mijnheer Mueller zei expliciet dat hij niets toe te voegen had aan het rapport en dat hij niet van plan is te getuigen in het Congres’, aldus de woordvoerster. ‘Het rapport was duidelijk’, beklemtoonde ze. ‘Er was geen collusie, geen samenzwering- en het ministerie van Justitie heeft bevestigd dat er geen belemmering (van het onderzoek) was’. ‘Speciaal aanklager Mueller zei ook dat minister (van Justitie Willam) Barr tegoedertrouw dit rapport heeft afgehandeld. Na twee jaar (van onderzoek) knoopt de speciale aanklager weer met zijn leven aan, en iedereen anders zou hetzelfde moeten doen’, aldus Sanders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content