Speaker Paul Ryan: ik ben in geen geval kandidaat-president

Speaker Paul Ryan © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Paul Ryan, de 46-jarige speaker van het Huis van Afgevaardigden, heeft met de grootste klem ontkend dat hij dit jaar de Republikeinse kandidaat kan worden voor het presidentschap. “Laat me duidelijk zijn: ik wil niet en zal ook niet de nominatie van de partij aanvaarden”.

Paul Ryan zei het op een inderhaast belegde persconferentie, waarin hij groeiende speculatie over zijn kandidatuur “voor eens en altijd” de kop wilde indrukken.

De voorzitter van het Huis is recent op bezoek geweest in Israël, hij werkt aan een programma, er werd ook gezegd dat hij met 20 topfinanciers zou vergaderen en enkele topfiguren in de partij, waarbij Ryans voorganger als speaker John Boehner, schoven hem naar voor als een alternatief voor koploper Donald Trump of voor de ook al niet erg geliefde presidentskandidaat Ted Cruz.

Als Trump er in juli, tijdens de partijconventie, niet in slaagt om in de eerste ronde de meerderheid van 1.237 delegates te halen, wordt vanaf de tweede ronde alles mogelijk, en kunnen de delegates eventueel kiezen voor iemand die tevoren geen kandidaat was.

Ryan, telegeniek en welbespraakt, en in 2012 al kandidaat vicepresident in tandem met de verliezende Republikein Mitt Romney, zou dan als een soort ridder op het witte paard zijn partij komen redden van de verkeerde kandidaten. Althans, dat hoopten sommigen.

‘Punt aan de lijn’

De speaker zegt nu heel fors dat hij niet in dat scenario stapt, en dat de delegates wat hem betreft moeten kiezen tussen de huidige kandidaten (behalve de genoemde ook John Kasich, die ver achterop ligt).

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ryan zei: “Sta me toe rechtstreeks de delegates hierover aan te spreken. Als geen kandidaat in de eerste ronde een meerderheid behaalt, geloof ik dat jullie uitsluitend voor iemand moeten kiezen die echt aan de voorverkiezingen deelgenomen heeft. Ik hoor daar niet bij. Ik geloof eenvoudigweg dat als je de genomineerde wilt worden – of president – dat je daar echt een campagne voor moet voeren. Ik verkoos dat niet te doen. Daarom moet ik niet in overweging genomen worden. Punt aan de lijn.”

De taal van Ryan deed velen terugdenken aan de beroemde uitspraak van William Sherman, generaal tijdens de burgeroorlog, die in 1886 het presidentschap in volgende termen afwees: “Als ik genomineerd word, zal ik dat niet aanvaarden, als ik verkozen word, zal ik niet dienen”.

Meerderheid kwijt?

De iets minder forse taal van Ryan neemt overigens niet alle twijfel weg. Ryan heeft vorig jaar ook lang beweerd dat hij geen speaker zou worden. Hij noemde dat op zijn persconferentie echter “appelen met peren” vergelijken. Hij was door partijgenoten, verkozenen, gevraagd om speaker te worden, zei hij, terwijl er nu niets vergelijkbaars mogelijk is.

In peilingen hebben tot 75 procent van de Republikeinse kiezers gezegd dat ze het niet zouden appreciëren als iemand van buitenaf de presidentskandidaat wordt.

De twee koplopers voeren campagne tegen het establishment, en zijn in meerdere mate (Trump) of slechts ietwat mindere (Cruz) een doorn in het oog van de partijtop, die vreest dat de Republikeinen met een voor velen afstotelijke presidentskandidaat niet alleen de presidentsverkiezingen zullen verliezen maar ook vele parlementszetels, en misschien wel de meerderheid in een van de kamers.

Vraag is of die top naast Ryan nog een andere ‘witte ridder’ zoekt.

Partner Content