Spanningen tussen Catalaanse separatisten: Puigdemont breekt met partij

© Belga

Carles Puigdemont, de separatistische president van de regio Catalonië ten tijde van de poging tot afscheiding in 2017, breekt met zijn oude partij. Dat maakte hij maandag bekend.

Puigdemont, die naar België vluchtte in 2017 om te ontsnappen aan het Spaanse gerecht, maakte zijn beslissing via Twitter bekend. Andere kopstukken van de partij, PDeCat, leverden in navolging van Puigdemont hun partijkaart in.

De spanningen tussen Puigdemont en een deel van de partijleiding lopen al langer op. Er is onenigheid over Puigdemonts strategie van voortdurende confrontatie met de Spaanse regering. Puigdemont krijgt ook kritiek vanuit de partij, die historisch centrumrechts is, omdat hij te links zou zijn.

Vervroegde verkiezingen

PDeCat, dat opgericht werd in 2016, is de erfgenaam van de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), decennialang de grootste nationalistische partij van Catalonië, waarbij Puigdemont begin jaren tachtig toetrad.

In 2018 probeerde hij tevergeefs een andere partij op te richten, La Crida, die alle stromingen van het Catalaanse separatisme moest verenigen. In juli probeerde hij het opnieuw, deze keer onder JuntsxCat, de naam waarmee PDeCAT de voorbije jaren naar de verkiezingen trok. Het resultaat was een juridische strijd tussen de partij en Catalaanse ex-president.

De verdeeldheid in de Catalaanse separatistische beweging, die geen duidelijke strategie heeft sinds de mislukte afscheiding in 2017, zal leiden tot vervroegde verkiezingen in Catalonië. Door het coronavirus ligt de datum nog niet vast. (Belga)

Partner Content