Spanning tussen Turkije en VS: Washington bevriest bepaalde visadiensten

08/10/17 om 22:49 - Bijgewerkt om 22:49

Bron: Belga

De VS hebben met onmiddellijke ingang al hun niet-immigratiegebonden visadiensten in Turkije opgeschort, zo heeft de Amerikaanse ambassade in Ankara zondag bekendgemaakt. Tussen beide landen zijn er spanningen na de arrestatie van een medewerker van het consulaat in Istanboel woensdag.

Spanning tussen Turkije en VS: Washington bevriest bepaalde visadiensten

Amerikaanse ambassade in Ankara, Turkije © REUTERS

Washington gezegd het 'engagement' van de Turkse autoriteiten met betrekking tot de veiligheid van zijn diplomatieke missies en hun medewerkers onder de loep te willen nemen. Vorige week lieten de VS weten 'zeer verstoord' te zijn na de arrestatie van een Turkse medewerker van het consulaat in Istanboel en de beschuldigingen tegen hem te verwerpen.

Het was al de tweede Turkse medewerker van de Amerikaanse diplomatie dit dit jaar in Turkije is gearresteerd. De VS staan ook kritisch 'ten opzichte van lekken uit Turkse regeringsbronnen die erop gericht lijken de medewerker in de media te berechten in plaats van in een rechtbank'.

De Turkse media stonden vol met informatie over de man. Het luidt dat hij gearresteerd is voor spionage en banden heeft met volgelingen van Fethullah Gulen, de in de VS wonende geestelijke die de aartsrivaal is van president Recep Tayyip Erdogan.

Onze partners