Spanning tussen Frankrijk en Verenigd Koninkrijk over visserij loopt op

De haven van Le Guilvinec, Frankrijk. Het Verenigd Koninkrijk wil Franse vissers niet meer vergunningen verlenen. © Belga

Frankrijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee Britse vissersboten gewaarschuwd die voor de kust van de Franse plaats Le Havre aan het vissen waren. Eén van de twee boten werd door de Franse autoriteiten naar de haven van Le Havre gestuurd. De kapitein van de boot riskeert een juridische procedure en mogelijk wordt de gevangen vis in beslag genomen.

Volgens Frankrijk hebben Britse boten als gevolg van de brexit niet de juiste rechten om in de Franse wateren te vissen.

De ruzie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië over de viswateren loopt steeds verder op. Woensdag probeerde Parijs nog druk te zetten door te dreigen met sancties die vanaf 2 november van kracht kunnen worden. Frankrijk zou bijvoorbeeld meer grenscontroles kunnen invoeren voor Britse producten.

De Britten zeiden “zeer teleurgesteld” te zijn en noemden de genoemde maatregelen disproportioneel. Volgens de Franse minister van Europese Zaken Clément Beaune moet zijn land nu met de “taal van kracht” spreken. “Dat is het enige wat deze Britse regering lijkt te begrijpen”, aldus Beaune tegen CNews TV in een reactie op het jongste incident.

De Fransen zijn ontevreden dat het Verenigd Koninkrijk weinig vergunningen geeft waarmee Franse vissers in Britse wateren mogen vissen. De Britse overheidsdienst stelt dat andere kleine vissersschepen niet afdoende kunnen aantonen dat ze voor de brexit ook in Britse wateren visten.

Volgens Parijs overtreedt het Verenigd Koninkrijk met die starre houding de afspraken die het met de Europese Unie maakte toen de Britten het landenblok verlieten.

Door Fransen in beslag genomen Britse vissersboot had vergunning

De Britse vissersboot die in de nacht van woensdag op donderdag in beslag is genomen door Frankrijk had volgens de Britse autoriteiten een vergunning en mocht vissen voor de kust van het Franse Le Havre. De Britse minister van Milieuzaken George Eustice zegt dat hij niet weet waarom de boot in beslag is genomen.

“Het klopt niet dat wij te laat waren met het verstrekken van de vergunningen. Deze boot stond ook op de lijst die aan de Europese Unie is doorgegeven”, aldus Eustice

In de nacht van woensdag op donderdag nam Frankrijk een Britse boot in beslag en een andere vissersboot werd in de buurt van Le Havre gewaarschuwd. Volgens Frankrijk hebben Britse boten als gevolg van de brexit niet het recht om in de Franse wateren te vissen. De Britten ontkennen dat dus.

Eustice dringt nu aan op de-escalatie van het conflict. Ook de Fransen hebben gezegd in gesprek te willen blijven over de territoriale wateren. Beide landen beschuldigen elkaar van het breken van de afspraken die zijn gemaakt rond de brexit.

Partner Content