Spanje denkt eraan om zijn klok gelijk te schakelen met Greenwich. Volgens het rapport van een parlementaire commissie kan die omschakeling een positieve invloed hebben op de economische productiviteit in het land.

In Spanje is er een debat aan de gang over een omschakeling naar de West-Europese Tijdzone. Volgens het rapport van een Spaanse Kamercommissie zou die verandering gunstige gevolgen hebben voor de eet-, slaap- en werkgewoonten van de Spanjaarden. Momenteel maakt het land net als België deel uit van de Centraal-Europese Tijdzone.

'Voortdurende jetlag'

Volgens het rapport slapen de Spanjaarden door dat tijdsverschil gemiddeld een uur te weinig. In de Spaanse krant El País zegt econome Nuria Chinchilla dat het land daardoor 'in een voortdurende jetlag' leeft. Dat heeft onder meer gevolgen voor productiviteit en absenteïsme. In buurland Portugal is het een uur vroeger dan bij ons.

Tot 1942 liep de klok in Madrid gelijk met die in Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schakelden de Spanjaarden onder het bewind van dictator Francisco Franco over op dezelfde tijdzone als Nazi-Duitsland. Ook België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland schakelden in de oorlogsjaren over naar de Centraal-Europese Tijdzone. (YD)

Spanje denkt eraan om zijn klok gelijk te schakelen met Greenwich. Volgens het rapport van een parlementaire commissie kan die omschakeling een positieve invloed hebben op de economische productiviteit in het land.In Spanje is er een debat aan de gang over een omschakeling naar de West-Europese Tijdzone. Volgens het rapport van een Spaanse Kamercommissie zou die verandering gunstige gevolgen hebben voor de eet-, slaap- en werkgewoonten van de Spanjaarden. Momenteel maakt het land net als België deel uit van de Centraal-Europese Tijdzone.'Voortdurende jetlag'Volgens het rapport slapen de Spanjaarden door dat tijdsverschil gemiddeld een uur te weinig. In de Spaanse krant El País zegt econome Nuria Chinchilla dat het land daardoor 'in een voortdurende jetlag' leeft. Dat heeft onder meer gevolgen voor productiviteit en absenteïsme. In buurland Portugal is het een uur vroeger dan bij ons.Tot 1942 liep de klok in Madrid gelijk met die in Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schakelden de Spanjaarden onder het bewind van dictator Francisco Franco over op dezelfde tijdzone als Nazi-Duitsland. Ook België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland schakelden in de oorlogsjaren over naar de Centraal-Europese Tijdzone. (YD)