Dat meldt de Spaanse krant El Pais. Spanje had tot nu toe een redelijk liberale abortuswet. Vrouwen die voor de 22ste week van de zwangerschap van hun ongeboren vrucht afwilden, mochten abortus laten plegen.

Maar daar maakt de Spaanse premier Mariano Rajoy nu een einde aan. De nieuwe wet verbiedt in principe iedere vorm van abortus. Op de wet zijn twee uitzonderingen van kracht. Vrouwen die verkracht zijn of bij wie de zwangerschap ernstige fysieke of psychische gevaren voor de gezondheid teweegbrengt, komen nog in aanmerking voor een abortus.

Terug naar de tijd van Franco

Door de wetswijziging gaat Spanje terug naar het abortussysteem dat het land tussen 1985 en 2000 al had. Die strenge wet werd drie jaar geleden door de socialistische premier José Zapatero afgeschaft.

Critici vrezen nu dat Spanje naar een strenger systeem gaat dan voorheen. Niet langer mag een arts beslissen over het uitvoeren van een abortus, maar moet de handeling worden goedgekeurd door een speciale commissie.

Zuid-Amerikaanse toestanden

Sinds 1985 was abortus in Spanje eigenlijk gewoon toegestaan, omdat veel artsen heel makkelijk op 'psychische gronden' een abortus mochten goedkeuren. Dat kan met de nieuwe wet niet meer.

Critici vrezen voor Zuid-Amerikaanse toestanden waarbij vrouwen op zoek gaan naar illegale - en gevaarlijke - abortussen. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Dat meldt de Spaanse krant El Pais. Spanje had tot nu toe een redelijk liberale abortuswet. Vrouwen die voor de 22ste week van de zwangerschap van hun ongeboren vrucht afwilden, mochten abortus laten plegen.Maar daar maakt de Spaanse premier Mariano Rajoy nu een einde aan. De nieuwe wet verbiedt in principe iedere vorm van abortus. Op de wet zijn twee uitzonderingen van kracht. Vrouwen die verkracht zijn of bij wie de zwangerschap ernstige fysieke of psychische gevaren voor de gezondheid teweegbrengt, komen nog in aanmerking voor een abortus.Door de wetswijziging gaat Spanje terug naar het abortussysteem dat het land tussen 1985 en 2000 al had. Die strenge wet werd drie jaar geleden door de socialistische premier José Zapatero afgeschaft.Critici vrezen nu dat Spanje naar een strenger systeem gaat dan voorheen. Niet langer mag een arts beslissen over het uitvoeren van een abortus, maar moet de handeling worden goedgekeurd door een speciale commissie.Sinds 1985 was abortus in Spanje eigenlijk gewoon toegestaan, omdat veel artsen heel makkelijk op 'psychische gronden' een abortus mochten goedkeuren. Dat kan met de nieuwe wet niet meer.Critici vrezen voor Zuid-Amerikaanse toestanden waarbij vrouwen op zoek gaan naar illegale - en gevaarlijke - abortussen. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)