In Spanje heeft het congres van volksvertegenwoordigers dinsdagavond de oprichting van een onderzoekscommissie naar de financiële crisis en de problemen bij de bank Bankia verworpen. De meerderheid stemde tegen, de oppositie voor.

De socialistische partij PSOE had aangedrongen op de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. De tekst van de oppositie kreeg 139 stemmen. De regerende, rechtse partij Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy, die de meerderheid heeft in het Spaanse parlement, verwierp de tekst met 175 stemmen tegen.

100 miljard

De ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) toonden zich zaterdag bereid tot 100 miljard euro vrij te maken om Spanje te helpen bij de herkapitalisering van zijn banken.

Madrid klopte bij zijn partners aan na de publicatie van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de noden van de banksector. De regering van Mariano Rajoy wacht nu een tweede rapport af, dat wordt opgesteld door twee externe, onafhankelijke consultants, alvorens ze de eurogroep formeel om hulp verzoekt. Het rapport moet een idee geven van de exacte financieringsnood van de Spaanse banken. (Belga/TV)
Toch blijft het wantrouwen van de markten tegenover Spanje en de Spaanse banken groeien. Bankia lanceerde onlangs nog een aanvraag voor 23,5 miljard euro staatssteun. (Belga/TV)

In Spanje heeft het congres van volksvertegenwoordigers dinsdagavond de oprichting van een onderzoekscommissie naar de financiële crisis en de problemen bij de bank Bankia verworpen. De meerderheid stemde tegen, de oppositie voor. De socialistische partij PSOE had aangedrongen op de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. De tekst van de oppositie kreeg 139 stemmen. De regerende, rechtse partij Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy, die de meerderheid heeft in het Spaanse parlement, verwierp de tekst met 175 stemmen tegen.100 miljard De ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) toonden zich zaterdag bereid tot 100 miljard euro vrij te maken om Spanje te helpen bij de herkapitalisering van zijn banken. Madrid klopte bij zijn partners aan na de publicatie van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de noden van de banksector. De regering van Mariano Rajoy wacht nu een tweede rapport af, dat wordt opgesteld door twee externe, onafhankelijke consultants, alvorens ze de eurogroep formeel om hulp verzoekt. Het rapport moet een idee geven van de exacte financieringsnood van de Spaanse banken. (Belga/TV) Toch blijft het wantrouwen van de markten tegenover Spanje en de Spaanse banken groeien. Bankia lanceerde onlangs nog een aanvraag voor 23,5 miljard euro staatssteun. (Belga/TV)