Spaanse ‘Robin Hoods’ delen schoolgerief uit

© AFP
Trui Engels Journalist Knack.be

Linkse militanten speelden Robin Hood in het zuiden van Spanje voor de start van het nieuw schooljaar.

Ruim 200 linkse militanten zijn in een supermarkt in Sevilla met schoolgerij aan de haal gegaan om het materiaal uit te delen aan gezinnen in financiële moeilijkheden, bij de start van een nieuwe schooljaar in tijden van crisis.

Terwijl de media, die ze op voorhand verwittigd hadden, toekeken, kwamen leden van het Andalusische syndicaat SAT (Sindicato Andaluuz de Trabajadores) met een tiental winkelkarren vol schriften, schrijfgerief, gommen en woordenboeken uit de Carrefour van Sevilla. De spullen werden vliegensvlug in verscheidene bestelwagens geladen waarmee militanten wegreden.

“Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal krachtig reageren”, zei een woordvoerder van het ministerie. Hij beloofde dat de syndicalisten van SAT “geïdentificeerd en opgepakt zullen worden, zodat ze voor het gerecht gebracht kunnen worden”.

Symbolische daad

SAT, een kleine antikapitalistische formatie, voerde eerder al opzienbarende acties in Andalusië, een landbouwstreek die hard getroffen wordt door de crisis en met een werkloosheid van 35,8 procent kampt. De leider van SAT, Juan Sanchez Gordillo, is in Spanje bekend van zijn herverdelingsbeleid in Marinaleda, de gemeente waarvan hij al decennialang burgemeester is. Hij zetelt ook in het regionale parlement onder de vlag van de groenen en communisten van IU (Izquierda Unida).

De “onteigende” schoolbenodigdheden “worden de komende dagen uitgedeeld aan gezinnen in nood”, zegt SAT in een communiqué. Met deze “symbolische daad” wil het syndicaat de aandacht vestigen op de 2 miljoen Andalusiërs die in armoede leven en de 400.000 gezinnen die geen enkele hulp krijgen en waarvan alle leden werkloos zijn”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content