Het kwam ook tot rellen in Lerida, ten westen van Barcelona, terwijl de conservatieve regionale regering in Madrid de socialistische regering van premier Jose Luis Rodriguez Zapatero aanspoorde om de honderden demonstranten op de centrale Avenida Puerta del Sol in de hoofdstad uiteen te drijven. Het kamp leek "wel een sloppenwijk" die de zakenwereld en het toerisme verstoorde, zei Francisco Granados, een vertegenwoordiger van de conservatieve Partida Popular(PP).

Plaza de Catalunya

In Barcelona trachtte de politie de centrale Plaza de Catalunya te ontruimen, waar de betogers sinds twaalf dagen campeerden. Volgens Spaanse mediaberichten werden daar minstens 100 mensen verwond, toen de politie van de autonome regio Catalonië met knuppels en rubberen kogels tegen de demonstranten optrad. De demonstranten waren verwittigd dat ze moesten opkrassen omdat het plein zou worden schoongemaakt voor festiviteiten in de rand van de Champions Leaguefinale van Barcelona tegen Manchester United.

Aanvankelijk verliep de ontruiming vreedzaam. Maar dan waren steeds meer mensen naar het plein toegestroomd en hadden met spreekkoren als "We hebben geen schrik" getracht te verhinderen dat de reinigingsvoertuigen zouden wegrijden. Volgens de Catalaanse overheid zouden de demonstranten het plein slechts tijdelijk hebben moeten ontruimen. Na de poetsbeurt voor de feestelijkheden mochten de demonstranten naar het plein terugkeren.

Op verschillende plaatsen in Spanje bezetten jongeren al enkele weken pleinen. Op die manier willen ze de overheid aanzetten om werk te maken van de torenhoge werkloosheid en de economische crisis. (Belga/INM)

Het kwam ook tot rellen in Lerida, ten westen van Barcelona, terwijl de conservatieve regionale regering in Madrid de socialistische regering van premier Jose Luis Rodriguez Zapatero aanspoorde om de honderden demonstranten op de centrale Avenida Puerta del Sol in de hoofdstad uiteen te drijven. Het kamp leek "wel een sloppenwijk" die de zakenwereld en het toerisme verstoorde, zei Francisco Granados, een vertegenwoordiger van de conservatieve Partida Popular(PP). Plaza de Catalunya In Barcelona trachtte de politie de centrale Plaza de Catalunya te ontruimen, waar de betogers sinds twaalf dagen campeerden. Volgens Spaanse mediaberichten werden daar minstens 100 mensen verwond, toen de politie van de autonome regio Catalonië met knuppels en rubberen kogels tegen de demonstranten optrad. De demonstranten waren verwittigd dat ze moesten opkrassen omdat het plein zou worden schoongemaakt voor festiviteiten in de rand van de Champions Leaguefinale van Barcelona tegen Manchester United. Aanvankelijk verliep de ontruiming vreedzaam. Maar dan waren steeds meer mensen naar het plein toegestroomd en hadden met spreekkoren als "We hebben geen schrik" getracht te verhinderen dat de reinigingsvoertuigen zouden wegrijden. Volgens de Catalaanse overheid zouden de demonstranten het plein slechts tijdelijk hebben moeten ontruimen. Na de poetsbeurt voor de feestelijkheden mochten de demonstranten naar het plein terugkeren. Op verschillende plaatsen in Spanje bezetten jongeren al enkele weken pleinen. Op die manier willen ze de overheid aanzetten om werk te maken van de torenhoge werkloosheid en de economische crisis. (Belga/INM)