In het parlement gaf de Spaanse premier Mariano Rajoy uitleg over de corruptiebeschuldigingen. Hij zei dat de voormalige penningmeester van de partij, Luis Barcenas, liegt over het bestaan van een zwarte kassa.

"Ik maakte een fout door iemand te vertrouwen die dat niet verdiende", aldus Mariano Rajoy over Luis Barcenas. De premier weigerde lange tijd het parlement in te lichten over het corruptieschandaal, dat in januari uitbarstte. Hij gaf uiteindelijk toe aan de druk van de belangrijkste oppositiepartij, de socialisten, die dreigden met een motie van wantrouwen.

'Schade voor imago Spanje'

Hij had het over "leugens, manipulaties en kwaadwillige insinuaties die verschillende politieke leiders hebben aangemoedigd". Hij stelde dat de blijvende focus op het schandaal het imago van Spanje schade berokkent, terwijl volgens hem het land net begint te herstellen van een jarenlange crisis.

Barcenas gaf documenten aan een onderzoeksrechter, waaruit moet blijken dat tussen 1991 en 2009 ongeveer 8 miljoen euro van de privésector naar de PP en partijleiders stroomde. Het zou onder meer gaan om Rajoy, voor hij premier werd in 2011, en de secretaris-generaal van de PP, Dolores de Cospedal. Barcenas zou zelf ook miljoenen euro's verzameld hebben op Zwitserse bankrekeningen.

'Geen weet van Zwitserse bankrekening'

De Spaanse krant El Mundo publiceerde tekstberichten tussen Rajoy en Barcenas, waaruit bleek dat de premier hem "sterkte" toewenste. Rajoy vertelde het parlement dat hij Barcenas enkel steunde toen hij nog geen weet had van de Zwitserse bankrekeningen.

Oppositie eist dat premier opstapt

De oppositie in Spanje is ervan overtuigd dat premier Mariano Rajoy liegt wanneer hij de corruptiebeschuldigingen tegen hem en zijn partij ontkent. De belangrijkste oppositiepartijen eisen dan ook dat Rajoy opstapt als eerste minister.

De leider van de sociaaldemocratische PSOE, de belangrijkste oppositiepartij in Spanje, nam geen genoegen met de uitleg van Rajoy. Alfredo Perez Rubalcaba zei dat uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat er wel degelijk sprake is van illegale partijfinanciering bij de PP. Samen met het linkse Izquierda Unida riep hij de premier op om op te stappen.

70 procent van Spanjaarden gelooft Rajoy niet

Rajoy had maandenlang geweigerd om in het parlement uitleg te geven over de affaire. Pas nadat de PSOE ermee dreigde een motie van wantrouwen in te dienen, ging hij overstag. Rajoy verklaarde daarover dat hij "kinderachtige en steriele debatten" wilden vermijden, die het imago van Spanje schaden. Maar volgens Rubalcaba is vooral Rajoy zijn verzet om zich voor het parlement te verantwoorden schadelijk voor het Spaanse imago.

Door het schandaal is het vertrouwen van de Spanjaarden in de PP fel afgenomen. Volgens een peiling van El Pais gelooft 70 procent van de bevolking Rajoy niet. (Belga/AVE)

In het parlement gaf de Spaanse premier Mariano Rajoy uitleg over de corruptiebeschuldigingen. Hij zei dat de voormalige penningmeester van de partij, Luis Barcenas, liegt over het bestaan van een zwarte kassa. "Ik maakte een fout door iemand te vertrouwen die dat niet verdiende", aldus Mariano Rajoy over Luis Barcenas. De premier weigerde lange tijd het parlement in te lichten over het corruptieschandaal, dat in januari uitbarstte. Hij gaf uiteindelijk toe aan de druk van de belangrijkste oppositiepartij, de socialisten, die dreigden met een motie van wantrouwen. 'Schade voor imago Spanje'Hij had het over "leugens, manipulaties en kwaadwillige insinuaties die verschillende politieke leiders hebben aangemoedigd". Hij stelde dat de blijvende focus op het schandaal het imago van Spanje schade berokkent, terwijl volgens hem het land net begint te herstellen van een jarenlange crisis. Barcenas gaf documenten aan een onderzoeksrechter, waaruit moet blijken dat tussen 1991 en 2009 ongeveer 8 miljoen euro van de privésector naar de PP en partijleiders stroomde. Het zou onder meer gaan om Rajoy, voor hij premier werd in 2011, en de secretaris-generaal van de PP, Dolores de Cospedal. Barcenas zou zelf ook miljoenen euro's verzameld hebben op Zwitserse bankrekeningen. 'Geen weet van Zwitserse bankrekening'De Spaanse krant El Mundo publiceerde tekstberichten tussen Rajoy en Barcenas, waaruit bleek dat de premier hem "sterkte" toewenste. Rajoy vertelde het parlement dat hij Barcenas enkel steunde toen hij nog geen weet had van de Zwitserse bankrekeningen. Oppositie eist dat premier opstaptDe oppositie in Spanje is ervan overtuigd dat premier Mariano Rajoy liegt wanneer hij de corruptiebeschuldigingen tegen hem en zijn partij ontkent. De belangrijkste oppositiepartijen eisen dan ook dat Rajoy opstapt als eerste minister. De leider van de sociaaldemocratische PSOE, de belangrijkste oppositiepartij in Spanje, nam geen genoegen met de uitleg van Rajoy. Alfredo Perez Rubalcaba zei dat uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat er wel degelijk sprake is van illegale partijfinanciering bij de PP. Samen met het linkse Izquierda Unida riep hij de premier op om op te stappen. 70 procent van Spanjaarden gelooft Rajoy nietRajoy had maandenlang geweigerd om in het parlement uitleg te geven over de affaire. Pas nadat de PSOE ermee dreigde een motie van wantrouwen in te dienen, ging hij overstag. Rajoy verklaarde daarover dat hij "kinderachtige en steriele debatten" wilden vermijden, die het imago van Spanje schaden. Maar volgens Rubalcaba is vooral Rajoy zijn verzet om zich voor het parlement te verantwoorden schadelijk voor het Spaanse imago. Door het schandaal is het vertrouwen van de Spanjaarden in de PP fel afgenomen. Volgens een peiling van El Pais gelooft 70 procent van de bevolking Rajoy niet. (Belga/AVE)