De Spaanse koning, die het tot hiertoe nooit rechtstreeks had over een poging tot afscheuring, begon vervolgens aan een levendig pleidooi over de opbouw van de democratie in Spanje, na de dood van dictator Franco. 'Spanje is een land waar alle burgers (...) de kans hebben gekregen om in vrede en vrijheid hun plaats te vinden (...)', sprak hij. 'We willen niet opgeven wat we samen hebben opgebouwd', luidde het voorts in de toespraak die werd bijgewoond door EU-commissaris Jean-Claude Juncker, Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani en Europees president Donald Tusk.

Het was pas de tweede keer sinds de crisis tussen Madrid en de Catalaanse separatisten op 1 oktober in alle hevigheid losbrak, dat de vorst het woord nam. Het is in Spanje namelijk niet de gewoonte dat de koning zich uitspreekt over het politieke beleid in het land.

De Spaanse koning, die het tot hiertoe nooit rechtstreeks had over een poging tot afscheuring, begon vervolgens aan een levendig pleidooi over de opbouw van de democratie in Spanje, na de dood van dictator Franco. 'Spanje is een land waar alle burgers (...) de kans hebben gekregen om in vrede en vrijheid hun plaats te vinden (...)', sprak hij. 'We willen niet opgeven wat we samen hebben opgebouwd', luidde het voorts in de toespraak die werd bijgewoond door EU-commissaris Jean-Claude Juncker, Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani en Europees president Donald Tusk. Het was pas de tweede keer sinds de crisis tussen Madrid en de Catalaanse separatisten op 1 oktober in alle hevigheid losbrak, dat de vorst het woord nam. Het is in Spanje namelijk niet de gewoonte dat de koning zich uitspreekt over het politieke beleid in het land.