De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon zal vervolgd worden wegens machtsoverschrijding tijdens een onderzoek naar het Franco-regime.

Garzon startte in oktober 2008 een onderzoek naar de misdaden die werden begaan tijdens de dictatuur van Franco (1939-1975).

Het onderzoek verzandde echter na kritiek vanuit de Spaanse oppositie.

Het Spaans Hooggerechtshof oordeelde dat de misdaden niet meer vervolgd kunnen worden. Daarom overtrad Garzon de wet en moet hij zelf vervolgd worden, aldus het hof.

Volgens Spaanse media zal Luciano Varela, rechter bij het Hooggrechtshof, aankondigen dat de rechtszaak tegen Garzon zal plaatshebben. Dat zou tot de schorsing van Garzon leiden.

De onderzoeksrechter verwierf naam door zijn campagne om de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet aan Spanje uit te leveren op beschuldiging van mensenrechtenschendingen.

Garzon stelde ook Osama bin Laden in beschuldiging wegens de terreuraanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten.

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon zal vervolgd worden wegens machtsoverschrijding tijdens een onderzoek naar het Franco-regime. Garzon startte in oktober 2008 een onderzoek naar de misdaden die werden begaan tijdens de dictatuur van Franco (1939-1975).Het onderzoek verzandde echter na kritiek vanuit de Spaanse oppositie. Het Spaans Hooggerechtshof oordeelde dat de misdaden niet meer vervolgd kunnen worden. Daarom overtrad Garzon de wet en moet hij zelf vervolgd worden, aldus het hof. Volgens Spaanse media zal Luciano Varela, rechter bij het Hooggrechtshof, aankondigen dat de rechtszaak tegen Garzon zal plaatshebben. Dat zou tot de schorsing van Garzon leiden.De onderzoeksrechter verwierf naam door zijn campagne om de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet aan Spanje uit te leveren op beschuldiging van mensenrechtenschendingen. Garzon stelde ook Osama bin Laden in beschuldiging wegens de terreuraanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten.