José Enrique Fernández de Moya, staatssecretaris bij het ministerie van Financiën, vroeg de procureur van het Rekenhof om een onderzoek te starten naar de reis naar Brussel van de tweehonderd burgemeesters en verschillende Catalaanse europarlementariërs. Hij wil meer duidelijkheid over de uitgaven voor de verplaatsing. Moya vermoedt dat de reis 'niet met privégeld is betaald, maar in meer of mindere mate met publieke middelen'.

Het ministerie vraagt dat het parket de burgemeesters indien nodig ondervraagt en dat drie burgemeesters in het bijzonder worden geviseerd. Het gaat om Neus Lloveras, burgemeester van Vilanova i la Geltrú en voorzitter van de Organisatie van Gemeenten voor Onafhankelijkheid, Miguel Buch, burgemeester van Premià de Mar en voorzitter van de Catalaanse Organisatie van Gemeenten, en Meritxell Budó, burgemeester van La Garriga. Lloveras en Buch zouden de lijst kunnen geven van de burgemeesters die aanwezig waren en van hun mogelijk gezelschap, zegt het ministerie.

Ook wil het ministerie meer weten over de georganiseerde activiteiten, hun kosten, en de manier waarop ze betaald zijn. Budó had verklaard dat hij zijn reis aan zijn gemeente zou factureren, omdat hij naar Brussel ging in zijn hoedanigheid van lokale verkozene.

Het ministerie van Financiën schat een vliegtuigticket naar Brussel op ongeveer 200 euro. Daarnaast werd een ruimte gehuurd in cultuurtempel Bozar, voor een persconferentie, wat zou neerkomen op 7.000 à 10.000 euro.

José Enrique Fernández de Moya, staatssecretaris bij het ministerie van Financiën, vroeg de procureur van het Rekenhof om een onderzoek te starten naar de reis naar Brussel van de tweehonderd burgemeesters en verschillende Catalaanse europarlementariërs. Hij wil meer duidelijkheid over de uitgaven voor de verplaatsing. Moya vermoedt dat de reis 'niet met privégeld is betaald, maar in meer of mindere mate met publieke middelen'. Het ministerie vraagt dat het parket de burgemeesters indien nodig ondervraagt en dat drie burgemeesters in het bijzonder worden geviseerd. Het gaat om Neus Lloveras, burgemeester van Vilanova i la Geltrú en voorzitter van de Organisatie van Gemeenten voor Onafhankelijkheid, Miguel Buch, burgemeester van Premià de Mar en voorzitter van de Catalaanse Organisatie van Gemeenten, en Meritxell Budó, burgemeester van La Garriga. Lloveras en Buch zouden de lijst kunnen geven van de burgemeesters die aanwezig waren en van hun mogelijk gezelschap, zegt het ministerie. Ook wil het ministerie meer weten over de georganiseerde activiteiten, hun kosten, en de manier waarop ze betaald zijn. Budó had verklaard dat hij zijn reis aan zijn gemeente zou factureren, omdat hij naar Brussel ging in zijn hoedanigheid van lokale verkozene. Het ministerie van Financiën schat een vliegtuigticket naar Brussel op ongeveer 200 euro. Daarnaast werd een ruimte gehuurd in cultuurtempel Bozar, voor een persconferentie, wat zou neerkomen op 7.000 à 10.000 euro.