Els Schelfhout

‘Sommige van onze leiders kunnen het verbazingwekkend goed vinden met Afrikaanse dictators’

Els Schelfhout Gewezen senator voor CD&V

Terwijl de hele wereld het hoofd boog voor de overleden Nelson Mandela, wordt de Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire na een politiek schijnproces veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. ‘Sommige van onze politieke leiders kunnen het goed vinden met Afrikaanse dictators’, klaagt Els Schelfhout aan.

Nelson Mandela: ‘In mijn land moet je eerst naar de gevangenis gaan alvorens je president kan worden.’ Terwijl de hele wereld het hoofd boog in een eerbetoon aan de overleden Zuid-Afrikaanse president Mandela, wordt de Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire na een politiek schijnproces veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Victoire Ingabire woonde zestien jaar in Nederland. Ze studeerde en werkte er. Ze heeft er een gezin met drie kinderen. In januari 2010 vertrok ze naar de Rwandese hoofdstad Kigali om er, als voorzitster van de Verenigde Democratische krachten (UDF-Inkingi) en als tegenkandidaat voor de zetelende president Paul Kagame, deel te nemen aan de presidentsverkiezingen.

Net zo min als Bernard Ntaganda (Social Party Imberakuri) en Frank Habineza (Democratic Green Party) kreeg Victoire de kans om haar partij te registreren. Na enkele maanden van intimidatie en geweld werd zij gearresteerd. In oktober 2012 werd zij – op grond van terrorisme en ontkenning van de genocide – veroordeeld tot 8 jaar gevangenis. Die straf is nu verlengd tot 15 jaar.

Onder het mom van ‘een dam tegen het communisme’ dat zich uitbreidde tot Angola en Mozambique, tolereerde de Internationale Gemeenschap in de jaren ’70 en ’80 het apartheidsregime van Zuid-Afrikaans President Pieter Willem Botha. Jarenlang steunde een sterke Vlaamse Protea-lobby de blanke minderheidsregering in Zuid-Afrika. Onder hen: André Vlerick, stichter van de Vlerick Management School, Minister van Financiën in de regering van Gaston Eyskens VI en in 1985 met de titel van Baron tot de adelstand verheven, en Jef Valkeniers (parlementslid, staatssecretaris, burgemeester, respectievelijk voor Volksunie en VLD).

Sommige van onze politieke leiders kunnen het verbazingwekkend goed vinden met Afrikaanse dictators

Vandaag verdraagt de Internationale Gemeenschap het monkellachje van Paul Kagame. Uit angst voor een niet te controleren kettingreactie van geweld en bij wijze van beloning voor de georganiseerde instabiliteit in de regio van de Grote Meren (onder meer door bewezen steun aan de M23 rebellen die sinds april 2012 en tot voor enkele maanden lelijk thuishielden in Noord-Kivu).

Ondanks herhaaldelijke schendingen van de territoriale integriteit van Congo verwierf Rwanda voor de tweede maal een zitje als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad. Terzijde: Rwanda is de tweede grootste begunstigde voor Belgische budgetsteun, goed voor een bedrag van 160 miljoen euro in het Indicatief Samenwerkingsprogramma voor 2011 – 2014.

In september vorig jaar omschreef oud-minister en gewezen eurocommissaris Louis Michel (MR) in het blad ‘De Zondag’ Kagame als een man met een visie en een verstandig persoon.

Sommige van onze politieke leiders kunnen het verbazingwekkend goed vinden met Afrikaanse dictators. Oppositie? Activisten? Zolang ze een stille strijd achter de tralies voeren, hoeven we ze niet te kennen. Eens ze vrij zijn, drukken we ze aan onze borst.

‘Asimbonang ‘umfowethu thina, Laph’ekhona, Laph’wafela khona’, klonk de roep voor vrijheid voor Nelson Mandela. ‘We hebben hem niet gezien, onze broer, in de plaats waar hij is, in de plaats waar hij stierf.’ Iedereen die weet waar Victoire Ingabire is, en waarom ze daar is, moet reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content