Soedanese soldaten verkrachten 221 vrouwen en kinderen in 36 uur

Tabit, Soedan © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Soedanese soldaten hebben tijdens een aanval op het dorp Tabit, in Noord-Darfoer, in 36 uur tijd 221 vrouwen en kinderen verkracht. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Tijdens een aanval van het Soedanese leger op het dorpje Tabit in het noorden van Darfoer hebben soldaten meer dan tweehonderd vrouwen en meisjes verkracht. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. ‘De Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie moeten dringend stappen onder nemen om de burgerbevolking te beschermen’, klinkt het.

Het rapport bericht uitvoerig over de gruwelijke gebeurtenissen die plaats vonden op 30 oktober 2014 in het kleine dorpje Tabit. ‘In slechts 36 uur tijd werden 221 vrouwen en meisjes verkracht’, klinkt het. ‘Dit is een nieuw dieptepunt in de Darfoerregio’, aldus Daniel Bekele, Afrika-directeur bij Human Rights Watch. ‘De Soedanese overheid moet ophouden met de feiten te blijven ontkennen en zou beter ordehandhavers en internationale onderzoekers toelaten in het gebied.’

Het nieuws van de massale verkrachtingen verspreidde zich relatief snel. Op 2 november berichtte de Nederlandse radiozender Dabanga er voor het eerst over. Maar de regering weigerde alle toegang tot het dorp. Pas op 9 november werden de eerste internationale veiligheidstroepen druppelsgewijs toegelaten.

‘Hel laten zien’

‘Soldaten trokken van deur tot deur en verkrachtten meisjes in hun eigen woning, want zo luidde de opdracht van de generaals’, bevestigde twee overlopers aan HRW. De organisatie sprak in de maanden na de aanval op het dorp met meer dan 50 bewoners en reconstrueerden zo de feiten.

‘Onmiddellijk nadat de soldaten in mijn kamer stonden, schreeuwden ze: jij hebt onze man vermoord. Daarom zullen we je nu de hel laten zien. Daarna verkrachtten ze mij en mijn drie dochters (alle drie jonger dan 11 jaar)’, getuigt een 40-jarige vrouw.

Bevel van hogerhand

Een andere vrouw voegt daaraan toe dat ze uit het huis werd gesleurd. Toen ze terugkwam ontdekte ze dat haar drie dochters, jonger dan 15 jaar, verkracht waren. ‘De soldaten hadden kleren in de monden van de meisjes gepropt, zodat ze niet konden roepen’, geuigt ze.

De mannen werden op brutale manier gedwongen de dorpen te verlaten, zodat de soldaten zich konden vergrijpen aan de kwetsbare vrouwen.

Militair konvooi, Noord-Darfoer
Militair konvooi, Noord-Darfoer © Reuters

HRW meldt bovendien dat de overheid er niet voor terugdeinst om mensen die praten over de aanval op te sluiten. ‘Ik werd geslagen en gestompt in mijn heupen. Daarnaast kreeg ik enkele elektrische schokken toegediend. Als ik mijn mond nog een keer durf te openen over wat er in Tabit is gebeurd, zou dat mijn einde betekenen, dreigden ze’, getuigt een man die zijn familie had ingelicht over de gebeurtenissen.

Einde UNAMID?

Naast de gruwelijke feiten die HRW aan het licht brengt, is ook de timing van het rapport cruciaal, berichtte de Nederlandse krant NRC Handelsblad eerder. Eind februari komt VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon namelijk met aanbevelingen voor UNAMID, de gezamenlijke vredesmissie van de VN en de Afrikaanse Unie die sinds 2008 actief is in Darfoer. Analisten verwachten dat de vredesmissie drastisch zal inkrimpen en andere voorspellen zelfs een volledige terugtrekking van UNAMID, wat mensenrechtenorganisaties, waaronder HRW, echt niet zien zitten. ‘In zo’n omstandigheden kun je de Soedanezen toch niet aan hun lot overlaten.’

Het geweld in de regio is sinds 2013 weer hevig opgelaaid. Afgelopen jaar publiceerde HRW een rapport waar ook al uit bleek dat etnische achtergrond of politieke overtuiging in Soedan volstaat om het slachtoffer te worden van zware folterpraktijken of verkrachtingen. Volgens de Verenigde Naties werden in Darfoer vorig jaar 3.000 dorpen platgebrand door het leger en pro-Soedanese milities, waardoor 430.000 mensen op de vlucht sloegen.

Partner Content