Soedanese RSF bereid om vliegvelden te heropenen voor evacuaties

Rook stijgt op boven de stad Khartoem, Soedan bij gevechten tussen het leger en de RSF op 15 april 2023 in deze van sociale media verkregen foto. © Reuters

De paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) in Soedan zegt bereid te zijn de vliegvelden weer gedeeltelijk te heropenen om evacuaties mogelijk te maken. Momenteel vecht de groep fel tegen het leger rond de luchthavens van het land en kunnen buitenlanders Soedan moeilijk verlaten. Het leger heeft nog niet gereageerd op een eventuele heropening van vliegvelden.

Veel landen proberen hun burgers te evacueren uit Soedan, sinds daar afgelopen zaterdag gevechten uitbraken tussen het leger en de RSF. Dat is nog niet gelukt, omdat de situatie rond de vliegvelden te onveilig is, met name in de hoofdstad Khartoem. Westerse landen hebben al vliegtuigen naar landen in de buurt gestuurd, zodat die meteen in actie kunnen komen als de situatie dat wel toelaat.

Het is bij de meeste vliegvelden in Soedan door het geweld onduidelijk wie de controle heeft over de luchthavens. Vrijdagavond zeiden beide partijen dat ze een wapenstilstand wilden houden vanwege het islamitische Suikerfeest. Dat zou gelegenheid geven aan burgers om zich te verplaatsen, voorraden in te slaan en voor mensen om medische hulp te zoeken. Vorige afgesproken wapenstilstanden werden steeds meteen geschonden. Nu zijn er berichten van mensen in Khartoem dat er inderdaad minder gevochten zou worden, maar anderen zeggen juist dat het geweld in alle hevigheid doorgaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content