In Frankrijk heeft de socialistische premier Jean-Marc Ayrault na afloop van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen zijn landgenoten gevraagd hem en president en partijgenoot François Hollande tijdens de twee ronde komende zondag "een grote, stevige en coherente" meerderheid te bezorgen. De verandering moet zich blijven doorzetten, zei de premier een maand na de zege van Hollande bij de presidentsverkiezingen.

Het ziet er goed uit voor de socialisten

Het ziet er met het oog op de tweede ronde alleszins goed uit voor de Franse socialisten. En zelf werd de premier in Nantes reeds herverkozen in de eerste ronde.

De PS en groene bondgenoten behalen volgens de peilingsinstituten zo'n 40 procent van de stemmen tegenover 35 procent voor het rechtse kamp. Radicaallinks behaalt ongeveer 7 procent, extreemrechts 14 procent.

Vertaald naar zetels zouden de socialisten, groenen en bondgenoten na de twee ronde 287 tot 347 zetels behalen in de 577 leden tellende Assembleé nationale. Voor een meerderheid zijn 289 zetels nodig.

Het rechtse kamp zou 230 tot 270 zetels behalen. De twee tegenpolen van het politieke spectrum behalen enkele zetels: 13 tot 20 zetels voor Front de gauche en 0 tot 3 zetels voor het Front Nationale van Marine Le Pen.

Royal wil parlementsvoorzitter worden

Alleszins hoopt de PS dat het zonder het Front des Gauches aan een absolute meerderheid komt: op sommige vlakken zijn er grote verschillen in de standpunten. "Gezien de resultaten van vanavond, denk ik dat er een meerderheid zal zijn zonder Front de gauche", verklaarde PS-kopstuk en minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Hij werd in de eerste ronde herverkozen.

Segolène Royal, ex-vrouw van Hollande en PS-presidentskandidaat in 2007, herhaalde dat ze parlementsvoorzitter wil worden indien ze volgende week verkozen raakt. (Belga/EE)

In Frankrijk heeft de socialistische premier Jean-Marc Ayrault na afloop van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen zijn landgenoten gevraagd hem en president en partijgenoot François Hollande tijdens de twee ronde komende zondag "een grote, stevige en coherente" meerderheid te bezorgen. De verandering moet zich blijven doorzetten, zei de premier een maand na de zege van Hollande bij de presidentsverkiezingen.Het ziet er goed uit voor de socialisten Het ziet er met het oog op de tweede ronde alleszins goed uit voor de Franse socialisten. En zelf werd de premier in Nantes reeds herverkozen in de eerste ronde. De PS en groene bondgenoten behalen volgens de peilingsinstituten zo'n 40 procent van de stemmen tegenover 35 procent voor het rechtse kamp. Radicaallinks behaalt ongeveer 7 procent, extreemrechts 14 procent. Vertaald naar zetels zouden de socialisten, groenen en bondgenoten na de twee ronde 287 tot 347 zetels behalen in de 577 leden tellende Assembleé nationale. Voor een meerderheid zijn 289 zetels nodig. Het rechtse kamp zou 230 tot 270 zetels behalen. De twee tegenpolen van het politieke spectrum behalen enkele zetels: 13 tot 20 zetels voor Front de gauche en 0 tot 3 zetels voor het Front Nationale van Marine Le Pen. Royal wil parlementsvoorzitter worden Alleszins hoopt de PS dat het zonder het Front des Gauches aan een absolute meerderheid komt: op sommige vlakken zijn er grote verschillen in de standpunten. "Gezien de resultaten van vanavond, denk ik dat er een meerderheid zal zijn zonder Front de gauche", verklaarde PS-kopstuk en minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Hij werd in de eerste ronde herverkozen. Segolène Royal, ex-vrouw van Hollande en PS-presidentskandidaat in 2007, herhaalde dat ze parlementsvoorzitter wil worden indien ze volgende week verkozen raakt. (Belga/EE)