Volgens voorlopige resultaten behaalde de PP ruim 37 procent van de stemmen, tegen bijna 28 procent voor de socialisten van eerste minister José Luis Rodríguez Zapatero.

De socialisten werden afgestraft omwille van de torenhoge werkloosheid en de besparingsmaatregelen tegen de economische crisis. De onvrede uitte zich al in nooit eerder gezien sociaal protest.

Baskenland
Voor de eerste keer nam de separatistische alliantie Bildu deel aan de verkiezingen in Baskenland. De regering heeft lang geprobeerd om de partij te bannen vanwege haar vermoedelijke banden met de gewapende separatistische groepering ETA. Bildu won 25 procent van de Baskische stemmen en wordt daarmee de tweede grootste partij van de regio, althans volgens de voorlopige resultaten. (Belga/TE)

Volgens voorlopige resultaten behaalde de PP ruim 37 procent van de stemmen, tegen bijna 28 procent voor de socialisten van eerste minister José Luis Rodríguez Zapatero. De socialisten werden afgestraft omwille van de torenhoge werkloosheid en de besparingsmaatregelen tegen de economische crisis. De onvrede uitte zich al in nooit eerder gezien sociaal protest. Baskenland Voor de eerste keer nam de separatistische alliantie Bildu deel aan de verkiezingen in Baskenland. De regering heeft lang geprobeerd om de partij te bannen vanwege haar vermoedelijke banden met de gewapende separatistische groepering ETA. Bildu won 25 procent van de Baskische stemmen en wordt daarmee de tweede grootste partij van de regio, althans volgens de voorlopige resultaten. (Belga/TE)