In het rapport, dat in handen viel van de televisiezender NBC, staat te lezen dat een werknemer van de NSA ontslag nam nadat bleek dat Edward Snowden gebruik had gemaakt van zijn paswoorden om toegang te krijgen tot de geheimen van de NSA.

De NSA-werknemer, wiens naam onbekend is, tikte op Snowdens verzoek zijn paswoord in op diens computer, stelt het rapport. Snowden werkte op dat moment voor een externe informaticaconsulent van de NSA.

Snowden slaagde er vervolgens in om dat paswoord te registreren en verder zelf te gebruiken om de hand te leggen op tienduizenden documenten. Die onthulden, toen hij ze lekte, op welke schaal de NSA overal ter wereld elektronische communicatie aftapt.

Grootste lek ooit

De anonieme NSA-werknemer zegt dat hij zich van geen kwaad bewust was. Hem wordt in het rapport aangewreven dat hij de veiligheidsregels van de NSA schond. Snowden zelf heeft altijd volgehouden dat hij geen bedrog pleegde om de documenten in handen te krijgen.

In het rapport staat dat ook een militair en een andere burger die voor de NSA werkte de toegang ontzegd werden tot de NSA-gebouwen en computersystemen. Ook zij zouden daden gesteld hebben die Snowden hielpen. Wat die daden waren, is niet gepreciseerd.

Het rapport werd op 10 februari overgemaakt aan de bevoegde commissies van het Amerikaanse parlement. Het si het eerste officiële document waarin onderzocht werd hoe het grootste lek in de geschiedenis van de Amerikaanse inlichtingendiensten onderzocht wordt.

In het rapport, dat in handen viel van de televisiezender NBC, staat te lezen dat een werknemer van de NSA ontslag nam nadat bleek dat Edward Snowden gebruik had gemaakt van zijn paswoorden om toegang te krijgen tot de geheimen van de NSA.De NSA-werknemer, wiens naam onbekend is, tikte op Snowdens verzoek zijn paswoord in op diens computer, stelt het rapport. Snowden werkte op dat moment voor een externe informaticaconsulent van de NSA.Snowden slaagde er vervolgens in om dat paswoord te registreren en verder zelf te gebruiken om de hand te leggen op tienduizenden documenten. Die onthulden, toen hij ze lekte, op welke schaal de NSA overal ter wereld elektronische communicatie aftapt.De anonieme NSA-werknemer zegt dat hij zich van geen kwaad bewust was. Hem wordt in het rapport aangewreven dat hij de veiligheidsregels van de NSA schond. Snowden zelf heeft altijd volgehouden dat hij geen bedrog pleegde om de documenten in handen te krijgen.In het rapport staat dat ook een militair en een andere burger die voor de NSA werkte de toegang ontzegd werden tot de NSA-gebouwen en computersystemen. Ook zij zouden daden gesteld hebben die Snowden hielpen. Wat die daden waren, is niet gepreciseerd.Het rapport werd op 10 februari overgemaakt aan de bevoegde commissies van het Amerikaanse parlement. Het si het eerste officiële document waarin onderzocht werd hoe het grootste lek in de geschiedenis van de Amerikaanse inlichtingendiensten onderzocht wordt.