De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft voorlopig weinig succes geboekt bij zijn vraag aan 21 landen om politiek asiel te krijgen, aldus het Franse persbureau AFP en de Britse krant The Guardian.

Volgens een communiqué van Wikileaks klopte Edward Snowden op zijn vlucht voor de Amerikaanse justitie aan in Duitsland, Oostenrijk, Bolivia, Brazilië, China, Cuba, Spanje, Finland, Frankrijk, India, Ierland, Italië, Nicaragua, Noorwegen, Nederland, Polen, Rusland, Zwitserland, Ecuador en Venezuela. De man trok zijn aanvraag in Rusland inmiddels in.

Er kwam inmiddels een categoriek negatief antwoord van India en Polen.

Oostenrijk, Finland, Noorwegen, Spanje, Ecuador zeiden dat de condities niet vervuld waren om de aanvraag te onderzoeken. Op Nederland hoeft Snowden niet te rekenen. China weigerde te bevestigen een aanvraag te hebben gekregen. IJsland bevestigde gewoon niet, maar er zijn wel informele discussies. Frankrijk zei geen aanvraag te hebben ontvangen.
De Ierse minister van Justitie zei geen individuele gevallen te willen becommentariëren.

Uit Cuba, Duitsland, Italië, Nicaragua, Zwitserland kwam geen reactie.

Ondanks een "anomalie" onderzoekt Italië de aanvraag.

Boliviaanse president bereid verzoek te bekijken

Volgens de Boliviaanse president Evo Morales is zijn land "zeker" bereid een verzoek van Snowden te bekijken als er een is en wil het de man, nu in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo, helpen. De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei de aanvraag te willen onderzoeken. (Belga/AVE)

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft voorlopig weinig succes geboekt bij zijn vraag aan 21 landen om politiek asiel te krijgen, aldus het Franse persbureau AFP en de Britse krant The Guardian. Volgens een communiqué van Wikileaks klopte Edward Snowden op zijn vlucht voor de Amerikaanse justitie aan in Duitsland, Oostenrijk, Bolivia, Brazilië, China, Cuba, Spanje, Finland, Frankrijk, India, Ierland, Italië, Nicaragua, Noorwegen, Nederland, Polen, Rusland, Zwitserland, Ecuador en Venezuela. De man trok zijn aanvraag in Rusland inmiddels in. Er kwam inmiddels een categoriek negatief antwoord van India en Polen. Oostenrijk, Finland, Noorwegen, Spanje, Ecuador zeiden dat de condities niet vervuld waren om de aanvraag te onderzoeken. Op Nederland hoeft Snowden niet te rekenen. China weigerde te bevestigen een aanvraag te hebben gekregen. IJsland bevestigde gewoon niet, maar er zijn wel informele discussies. Frankrijk zei geen aanvraag te hebben ontvangen. De Ierse minister van Justitie zei geen individuele gevallen te willen becommentariëren. Uit Cuba, Duitsland, Italië, Nicaragua, Zwitserland kwam geen reactie. Ondanks een "anomalie" onderzoekt Italië de aanvraag. Boliviaanse president bereid verzoek te bekijkenVolgens de Boliviaanse president Evo Morales is zijn land "zeker" bereid een verzoek van Snowden te bekijken als er een is en wil het de man, nu in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo, helpen. De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei de aanvraag te willen onderzoeken. (Belga/AVE)