In september vorig jaar raakte bekend dat Belgacom het slachtoffer was geworden van geraffineerde spionage. Die zou al sinds 2011 aan de gang zijn, maar werd pas in de zomer van vorig jaar ontdekt. Belgacom diende daarop klacht in tegen onbekenden.

Aanvankelijk werd er al van uitgegaan dat de NSA achter de digitale inbraak bij Belgacom zat, maar later maakten verschillende media waaronder het Duitse blad Der Spiegel melding van de Britse geheime dienst GCHQ. Snowden weerlegt dat nu.

Meer op komst

Jan Philip Albrecht van de groene fractie in het Europees parlement vroeg aan Snowden of hij kon bevestigen dat de NSA cyberaanvallen heeft uitgeoefend op telecombedrijven als Belgacom of Swift. Dat laatste regelt vanuit ons land het internationale betalingsverkeer.

Snowden antwoordde bevestigend. "De vermoede operaties tegen Belgacom, Swift, de Europese Unie als instelling, de VN, Unicef en andere hebben wel degelijk plaatsgevonden, op basis van documenten die ik heb aangeleverd. En ik verwacht dat gelijkaardige operaties in de toekomst zullen uitlekken, die nog veel meer gewone burgers treffen." (Belgacom/TV)

In september vorig jaar raakte bekend dat Belgacom het slachtoffer was geworden van geraffineerde spionage. Die zou al sinds 2011 aan de gang zijn, maar werd pas in de zomer van vorig jaar ontdekt. Belgacom diende daarop klacht in tegen onbekenden.Aanvankelijk werd er al van uitgegaan dat de NSA achter de digitale inbraak bij Belgacom zat, maar later maakten verschillende media waaronder het Duitse blad Der Spiegel melding van de Britse geheime dienst GCHQ. Snowden weerlegt dat nu. Jan Philip Albrecht van de groene fractie in het Europees parlement vroeg aan Snowden of hij kon bevestigen dat de NSA cyberaanvallen heeft uitgeoefend op telecombedrijven als Belgacom of Swift. Dat laatste regelt vanuit ons land het internationale betalingsverkeer. Snowden antwoordde bevestigend. "De vermoede operaties tegen Belgacom, Swift, de Europese Unie als instelling, de VN, Unicef en andere hebben wel degelijk plaatsgevonden, op basis van documenten die ik heb aangeleverd. En ik verwacht dat gelijkaardige operaties in de toekomst zullen uitlekken, die nog veel meer gewone burgers treffen." (Belgacom/TV)