Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht denkt dat niet zomaar vanaf morgen gestructureerd kan worden begonnen met de heropbouw van Libië. Hij benadrukt het belang van een tegenpartij die georganiseerd is en hoopt dan ook dat er zo snel mogelijk een georganiseerd burgerbestuur komt in Libië 'waaraan we een gesprekspartner hebben om het land op te bouwen'. Dat zei De Gucht in De Ochtend op Radio 1.

De Europese commissaris wees op de financiële draagkracht van het Noord-Afrikaanse land, dankzij de olie. Libië neemt bijna 2 procent van de wereldwijde olieproductie op zich. Volgens De Gucht heeft het land ook een aantal zeer interessante producten. 'Als je Libië wil heropbouwen zal dat in eerste instantie moeten gebeuren met het geld uit olie', luidt het.

De Gucht: 'Morgen gestructureerd aan de heropbouw van Libië beginnen, kunnen we vergeten' De Gucht herinnerde eraan dat er na de afschaffing van de sancties tegen Libië in 2004 onderhandelingen zijn geweest over economische samenwerking tussen de Europese Unie en Libië, maar die zijn in februari opgeschort. 'Je kan nu verwachten dat we naar bredere onderhandelingen gaan en ik denk dat dit ook belangrijk is om te doen. Maar dat zal toch enige tijd duren.'

Hij verwees ook naar de eerdere ervaring in Tunesië, maar hij ziet Libië somberder in. In Tunesië was het idee onmiddellijk onderhandelingen te starten, legt De Gucht uit. 'Eenmaal je dan begint te spreken, blijkt dat ze daarvoor nog niet georganiseerd zijn. Ik denk dat dit in Libië nog veel erger zal zijn. Dus het idee dat je vanaf morgen op een gestructureerde manier kan beginnen aan de heropbouw van dat land, dat kunnen we toch een beetje vergeten', aldus De Gucht.

De Gucht: 'Grote brok werk'

Hij verwacht dat hijzelf en zijn diensten een 'grote brok werk' gaan hebben aan de Arabische Lente, waar Libië een belangrijk onderdeel van uitmaakt.

De Gucht verzekert dat 'wij daarvoor klaar staan', maar 'het is zeer belangrijk dat je een tegenpartij hebt die ook georganiseerd is. Dus ik hoop dat er zo vlug mogelijk een georganiseerd burgerbestuur komt waar we een gesprekspartner aan hebben om dat land trachten opnieuw op te bouwen. Een land opbouwen is geen eenvoudige aangelegenheid.' (Belga/SD)

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht denkt dat niet zomaar vanaf morgen gestructureerd kan worden begonnen met de heropbouw van Libië. Hij benadrukt het belang van een tegenpartij die georganiseerd is en hoopt dan ook dat er zo snel mogelijk een georganiseerd burgerbestuur komt in Libië 'waaraan we een gesprekspartner hebben om het land op te bouwen'. Dat zei De Gucht in De Ochtend op Radio 1. De Europese commissaris wees op de financiële draagkracht van het Noord-Afrikaanse land, dankzij de olie. Libië neemt bijna 2 procent van de wereldwijde olieproductie op zich. Volgens De Gucht heeft het land ook een aantal zeer interessante producten. 'Als je Libië wil heropbouwen zal dat in eerste instantie moeten gebeuren met het geld uit olie', luidt het. De Gucht: 'Morgen gestructureerd aan de heropbouw van Libië beginnen, kunnen we vergeten' De Gucht herinnerde eraan dat er na de afschaffing van de sancties tegen Libië in 2004 onderhandelingen zijn geweest over economische samenwerking tussen de Europese Unie en Libië, maar die zijn in februari opgeschort. 'Je kan nu verwachten dat we naar bredere onderhandelingen gaan en ik denk dat dit ook belangrijk is om te doen. Maar dat zal toch enige tijd duren.' Hij verwees ook naar de eerdere ervaring in Tunesië, maar hij ziet Libië somberder in. In Tunesië was het idee onmiddellijk onderhandelingen te starten, legt De Gucht uit. 'Eenmaal je dan begint te spreken, blijkt dat ze daarvoor nog niet georganiseerd zijn. Ik denk dat dit in Libië nog veel erger zal zijn. Dus het idee dat je vanaf morgen op een gestructureerde manier kan beginnen aan de heropbouw van dat land, dat kunnen we toch een beetje vergeten', aldus De Gucht. De Gucht: 'Grote brok werk' Hij verwacht dat hijzelf en zijn diensten een 'grote brok werk' gaan hebben aan de Arabische Lente, waar Libië een belangrijk onderdeel van uitmaakt. De Gucht verzekert dat 'wij daarvoor klaar staan', maar 'het is zeer belangrijk dat je een tegenpartij hebt die ook georganiseerd is. Dus ik hoop dat er zo vlug mogelijk een georganiseerd burgerbestuur komt waar we een gesprekspartner aan hebben om dat land trachten opnieuw op te bouwen. Een land opbouwen is geen eenvoudige aangelegenheid.' (Belga/SD)