Sneeuw en storm teisteren noordoosten VS

© reuters

Drie maanden na de superstorm Sandy legt de storm Nemo grote delen van de oostkust van de Verenigde Staten lam.

Drie maanden na de superstorm Sandy legt de storm Nemo nu grote delen van de oostkust van de Verenigde Staten lam. De oostkust telt ongeveer 40 miljoen inwoners.

Door hevige sneeuwbuien en windstoten zitten zaterdag 650.000 gezinnen zonder stroom. De regio Boston lijkt het zwaarst getroffen, New York is volgens zijn burgemeester aan het ergste ontsnapt.

De storm was wel voorzien, waardoor in vijf staten (Massachussets, New York, Connecticut, Maine en Rhode Island) de noodtoestand werd afgekondigd.

Het vliegverkeer naar New York werd vrijdagavond stilgelegd en zou zaterdag hervatten. Volgens Bloomberg zijn ook de belangrijkste invalswegen in de stad vrijgemaakt, de stadsdiensten hebben de hele nacht doorgewerkt. De metro functioneert normaal. De modeweek kan plaatsvinden zoals gepland. In Central Park ligt zo’n 20 centimeter sneeuw.

In Boston viel er een dikker sneeuwtapijt. Het openbaar vervoer ligt er stil en auto’s mogen in de hele staat Massachussets niet uitrijden. Vele winkels blijven gesloten, in het straatbeeld zijn enkel sneeuwruimers te zien. De luchthaven blijft al zeker tot zondag gesloten, meldt CNN. De krant Boston Globe publiceerde een foto met als opschrift ‘Blown Away’

In de stad Hamden in de staat Connecticut is tot 86 centimeter gevallen en werden windsnelheden opgemeten tot 131 km per uur. Ook in deze staat geldt een rijverbod.

Door het noodweer zijn ook enkele doden gevallen. Twee voetgangers werden geraakt door een auto, in de staten New York en Connecticut.

Zaterdag is het bang wachten op de gevolgen bij hoogtij. Mogelijk volgens er nog overstromingen, maar die zouden volgens experts kleiner uitvallen dan bij de orkaan Sandy. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content