VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay. 'Niemand wint iets bij deze zinloze slachting.'

Tijdens het meer dan twee jaar durende conflict in Syrië zijn tot eind april in totaal minstens 93.000 mensen om het leven gekomen. Onder hen ook minstens 6.500 kinderen. Dat maakten de Verenigde Naties bekend.

Volgens de cijfers van de VN komen sinds juli maandelijks 5.000 mensen om het leven. De vorige schatting van het VN-kantoor voor de mensenrechten gewaagde in november van 60.000 dodelijke slachtoffers. In mei had Vuk Jeremic, voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, nog gesproken over 80.000 slachtoffers.

De meeste slachtoffers werden geteld in de landelijke buitenwijken van Damascus (17.800) en Homs (16.400). Daarna volgen de regio's Aleppo (11.900), Idlib (10.300), Daraa (8.600), Hama (8.100), Damascus (6.400) en Deir ez-Zor (5.700).

Kinderen

De VN registreerden vooral mannelijke slachtoffers, maar de experts slaagden er verder niet in om uit te maken hoeveel daarvan burgerslachtoffers zijn. In het merendeel van de gevallen werd ook geen leeftijd vermeld, maar volgens de VN is er sprake van minstens 6.561 omgekomen minderjarigen, onder wie 1.729 kinderen van minder dan tien jaar.

Zinloze slachting

"Deze hoge cijfers weerspiegelen de dramatische verslechtering van de situatie", aldus de VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay. "Niemand wint iets bij deze zinloze slachting. Landen met invloed kunnen, als ze samenwerken, heel wat meer doen om het conflict tot een snel einde te brengen en zo talloze mensenlevens te redden."

Folteringen van kinderen en executies van baby's

De commissaris maakte bovendien nog melding van "geloofwaardig gedocumenteerde berichten over folteringen en executies van kinderen en volledige families, inclusief baby's". Pillay roept alle partijen op "een wapenstilstand uit te roepen, voordat er nog eens tienduizenden mensen gedood of verwond worden." (DPA/AFP/EE)

Tijdens het meer dan twee jaar durende conflict in Syrië zijn tot eind april in totaal minstens 93.000 mensen om het leven gekomen. Onder hen ook minstens 6.500 kinderen. Dat maakten de Verenigde Naties bekend. Volgens de cijfers van de VN komen sinds juli maandelijks 5.000 mensen om het leven. De vorige schatting van het VN-kantoor voor de mensenrechten gewaagde in november van 60.000 dodelijke slachtoffers. In mei had Vuk Jeremic, voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, nog gesproken over 80.000 slachtoffers. De meeste slachtoffers werden geteld in de landelijke buitenwijken van Damascus (17.800) en Homs (16.400). Daarna volgen de regio's Aleppo (11.900), Idlib (10.300), Daraa (8.600), Hama (8.100), Damascus (6.400) en Deir ez-Zor (5.700). Kinderen De VN registreerden vooral mannelijke slachtoffers, maar de experts slaagden er verder niet in om uit te maken hoeveel daarvan burgerslachtoffers zijn. In het merendeel van de gevallen werd ook geen leeftijd vermeld, maar volgens de VN is er sprake van minstens 6.561 omgekomen minderjarigen, onder wie 1.729 kinderen van minder dan tien jaar. Zinloze slachting "Deze hoge cijfers weerspiegelen de dramatische verslechtering van de situatie", aldus de VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay. "Niemand wint iets bij deze zinloze slachting. Landen met invloed kunnen, als ze samenwerken, heel wat meer doen om het conflict tot een snel einde te brengen en zo talloze mensenlevens te redden." Folteringen van kinderen en executies van baby's De commissaris maakte bovendien nog melding van "geloofwaardig gedocumenteerde berichten over folteringen en executies van kinderen en volledige families, inclusief baby's". Pillay roept alle partijen op "een wapenstilstand uit te roepen, voordat er nog eens tienduizenden mensen gedood of verwond worden." (DPA/AFP/EE)