Per 1 oktober moet het Amerikaanse Congres een nieuwe begroting goedkeuren. Anders worden automatisch de overheidsuitgaven geblokkeerd en wordt een deel van de federale overheidsdiensten stilgelegd. Als gevolg daarvan worden ook zo'n 800.000 Amerikaanse ambtenaren tijdelijk werkloos. Bovendien moeten Democraten en Republikeinen tegen 15 oktober een overeenkomst sluiten over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Zo niet dreigt het scenario zich te herhalen.

Obamacare

De Republikeinen, die over een meerderheid beschikken in het Huis van Afgevaardigden, willen met de onderhandelingen over de begroting druk uitoefenen op de Democraten om de wet op de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg uit te stellen. Eerder nam het Huis een voorstel aan dat de ziektewet van Obama aanpast en pas vanaf volgend jaar in werking laat treden.

De Democratische fractieleider in de Senaat Harry Reid liet weten dat de spelletjes van de Republikeinen "zinloos" zijn. De Amerikaanse Senaat, die wordt gedomineerd door de Democraten, zal volgens hem het Republikeinse voorstel nooit goedkeuren. Bovendien heeft president Obama al gezegd dat hij zijn vetorecht zal gebruiken tegen elk voorstel dat leidt tot een uitstel van de ziektewet.

Tea Party

Maar ook een deel van de Republikeinen zit verveeld met de situatie. Zij worden gegijzeld door de rechterzijde van de partij. Met name de uiterst rechtse Tea Party zou niets willen weten van een compromis. "Door het circus van de afgelopen dagen komen wij over als onredelijk", aldus Republikeins congreslid Michael Grimm bij het persagentschap Bloomberg. "Maar de meeste Republikeinen denken evenwichtig en willen goed besturen."

Het is sinds 1977 al zeventien keer voorgevallen dat de Amerikaanse overheidsuitgaven tijdelijk werden geblokkeerd, omdat Democraten en Republikeinen het niet eens raakten over een compromis. De laatste keer gebeurde dat in 1996, toen president Bill Clinton er niet in slaagde om een akkoord over de begroting te sluiten met de Republikeinse oppositie. (YD)

Per 1 oktober moet het Amerikaanse Congres een nieuwe begroting goedkeuren. Anders worden automatisch de overheidsuitgaven geblokkeerd en wordt een deel van de federale overheidsdiensten stilgelegd. Als gevolg daarvan worden ook zo'n 800.000 Amerikaanse ambtenaren tijdelijk werkloos. Bovendien moeten Democraten en Republikeinen tegen 15 oktober een overeenkomst sluiten over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Zo niet dreigt het scenario zich te herhalen.ObamacareDe Republikeinen, die over een meerderheid beschikken in het Huis van Afgevaardigden, willen met de onderhandelingen over de begroting druk uitoefenen op de Democraten om de wet op de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg uit te stellen. Eerder nam het Huis een voorstel aan dat de ziektewet van Obama aanpast en pas vanaf volgend jaar in werking laat treden.De Democratische fractieleider in de Senaat Harry Reid liet weten dat de spelletjes van de Republikeinen "zinloos" zijn. De Amerikaanse Senaat, die wordt gedomineerd door de Democraten, zal volgens hem het Republikeinse voorstel nooit goedkeuren. Bovendien heeft president Obama al gezegd dat hij zijn vetorecht zal gebruiken tegen elk voorstel dat leidt tot een uitstel van de ziektewet.Tea PartyMaar ook een deel van de Republikeinen zit verveeld met de situatie. Zij worden gegijzeld door de rechterzijde van de partij. Met name de uiterst rechtse Tea Party zou niets willen weten van een compromis. "Door het circus van de afgelopen dagen komen wij over als onredelijk", aldus Republikeins congreslid Michael Grimm bij het persagentschap Bloomberg. "Maar de meeste Republikeinen denken evenwichtig en willen goed besturen."Het is sinds 1977 al zeventien keer voorgevallen dat de Amerikaanse overheidsuitgaven tijdelijk werden geblokkeerd, omdat Democraten en Republikeinen het niet eens raakten over een compromis. De laatste keer gebeurde dat in 1996, toen president Bill Clinton er niet in slaagde om een akkoord over de begroting te sluiten met de Republikeinse oppositie. (YD)