De VN-experts moesten na een aanval van sluipschutters hun missie nabij de hoofdstad Damascus opschorten, zo heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties bekendgemaakt.

"Het eerste voertuig van het onderzoeksteam naar chemische wapens is doelbewust meerdere keren geraakt door beschietingen van onbekende sluipschutters", zei Martin Nesirky in een communiqué. Hij maakte geen gewag van gewonden.

Op gezag van een fotograaf van het persbureau AP meldde de Amerikaanse televisiezender CBS dat de inspecteurs, gehuld in kogelvrije vesten, in zeven SUV's uit hun hotel waren vertrokken. De vermoedelijke bestemming was het voorstedelijk gebied Ghoeta waar de scheikundige aanval zou hebben plaatsgevonden. Maar toen het team een controlepost was gepasseerd werden de inspecteurs het doelwit van sluipschutters.

Getroffen auto is onbruikbaar

De getroffen auto is niet meer bruikbaar, het team is veilig naar de controlepost (van de regering) teruggekeerd. Van zodra er een vervangwagen is, zullen de inspecteurs opnieuw naar hun bestemming vertrekken, aldus de VN-woordvoerder.

Tegenstanders van het regime berichtten dat regeringsgetrouwe milities vanop de militaire luchthaven in Mezzeh het vuur op het VN-team hebben geopend. "Zij (de sluipschutters) willen verhinderen dat de inspecteurs tot bij ons komen", zei een revolutionair die naar eigen zeggen aan de toegang tot Moadhamijat al-Scham ten zuidwesten van Damascus op de aankomst van het team wachtte.

Syrische regime beschuldigt rebellen

Het Syrische regime heeft de rebellen ervan beschuldigd het konvooi van VN-inspecteurs te hebben beschoten. Volgens de Syrische staatstelevisie is het team bij het binnenrijden van de regio Moadamiyat al-Cham beschoten "door groepen terroristen". Het station voegde op gezag van een anonieme gezagsdrager eraan toe dat de veiligheidstroepen het team tot aan de door de rebellen gecontroleerde zone hadden begeleid.

Luidens de Britse openbare omroep BBC hadden de Syrische regering en het verzet ingestemd met een wapenstilstand om de inspecteurs hun werk te kunnen laten doen.

Nesirky riep alle partijen op mee te werken opdat het team "zijn belangrijk werk kan doen". (Belga/AVE)

De VN-experts moesten na een aanval van sluipschutters hun missie nabij de hoofdstad Damascus opschorten, zo heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties bekendgemaakt."Het eerste voertuig van het onderzoeksteam naar chemische wapens is doelbewust meerdere keren geraakt door beschietingen van onbekende sluipschutters", zei Martin Nesirky in een communiqué. Hij maakte geen gewag van gewonden. Op gezag van een fotograaf van het persbureau AP meldde de Amerikaanse televisiezender CBS dat de inspecteurs, gehuld in kogelvrije vesten, in zeven SUV's uit hun hotel waren vertrokken. De vermoedelijke bestemming was het voorstedelijk gebied Ghoeta waar de scheikundige aanval zou hebben plaatsgevonden. Maar toen het team een controlepost was gepasseerd werden de inspecteurs het doelwit van sluipschutters. Getroffen auto is onbruikbaarDe getroffen auto is niet meer bruikbaar, het team is veilig naar de controlepost (van de regering) teruggekeerd. Van zodra er een vervangwagen is, zullen de inspecteurs opnieuw naar hun bestemming vertrekken, aldus de VN-woordvoerder. Tegenstanders van het regime berichtten dat regeringsgetrouwe milities vanop de militaire luchthaven in Mezzeh het vuur op het VN-team hebben geopend. "Zij (de sluipschutters) willen verhinderen dat de inspecteurs tot bij ons komen", zei een revolutionair die naar eigen zeggen aan de toegang tot Moadhamijat al-Scham ten zuidwesten van Damascus op de aankomst van het team wachtte. Syrische regime beschuldigt rebellenHet Syrische regime heeft de rebellen ervan beschuldigd het konvooi van VN-inspecteurs te hebben beschoten. Volgens de Syrische staatstelevisie is het team bij het binnenrijden van de regio Moadamiyat al-Cham beschoten "door groepen terroristen". Het station voegde op gezag van een anonieme gezagsdrager eraan toe dat de veiligheidstroepen het team tot aan de door de rebellen gecontroleerde zone hadden begeleid. Luidens de Britse openbare omroep BBC hadden de Syrische regering en het verzet ingestemd met een wapenstilstand om de inspecteurs hun werk te kunnen laten doen. Nesirky riep alle partijen op mee te werken opdat het team "zijn belangrijk werk kan doen". (Belga/AVE)