Slovenië

Jeroen Zuallaert

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Slovenië

Lid sinds: 2004

Aantal parlementszetels: 8

37% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

De campagne wordt momenteel overschaduwd door nationale thema’s, omdat de premier net voor het begin van de Europese verkiezingscampagne ontslag heeft genomen. De kandidaten profileren zich ook bijna uitsluitend op nationale thema’s.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

We hebben de mogelijkheden tot nu toe te weinig gebruikt. We hebben te weinig structuurfondsen binnengehaald. Bij onze toetreding waren we nog een goede leerling, maar tegenwoordig hinken we achterop. We zijn momenteel zo begaan met onszelf dat we er niet in slagen het lidmaatschap te gebruiken om de economische situatie te verbeteren.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Ik denk dat het helft om helft is. Er is grote teleurstelling over hoe de Europese Unie de economische en financiële crisis heeft aangepakt. De grotere werkloosheid en strengere Europese begrotingsregels zorgen in brede lagen van de bevolking voor ongenoegen. Bovendien krijgt Brussel de schuld van alle onaangename maatregelen.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

We moeten aan de burgers beter uitleggen hoe Europa werkt. Veel scepticisme komt voort uit onwetendheid, omdat mensen niet weten dat Europa doet en dat de instellingen ter verantwoording geroepen kunnen worden.

(Maja Bucar, Universiteit van Ljubljana)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content