Slovaakse smokkeltunnel tussen Oekraïne en EU gevonden

© EPA

Slovaakse autoriteiten ontdekten een 700 meter lange tunnel die gebruikt werd om goederen te smokkelen vanuit Oekraïne naar de Europese Unie.

Volgens de Slovaakse autoriteiten werd de tunnel gebruikt om goederen, en misschien zelfs mensen, naar de Europese Unie te smokkelen vanuit buurland Oekraïne. Dat meldt The Economist. Ze namen maar liefst 13.100 dozen sigaretten in beslag en konden ook enkele smokkelaars arresteren. “Dit lijkt haast een scène uit een film van aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten”, zei Peter Ka¸imír, Slovaaks minister van Financiën.

Tax Cobra levert 350.000 euro op

De politie viel binnen tijdens een actie – ‘Tax Cobra’ – georganiseerd door de belastingdienst en de douane. Ze slaagde erin twee mannen te arresteren die net een vrachtwagen aan het inladen waren en namen een lading sigaretten in beslag ter waarde van 350.000 euro aan belastingen.

De waarschuwingen op de pakjes waren in het Engels, wat doet vermoeden dat ze niet bestemd waren voor de Slovaakse consument. Het is dus duidelijk dat steeds meer sigaretten illegaal vervoerd worden om belastingen te ontduiken. Aangezien Slovakije tot de Schengen-zone behoort, kunnen de goederen vanuit dat land ongehinderd verspreid worden.

Professionele tunnel

De tunnel begint in een huis in de Oekraïense stad Uzhorod en komt uit in een privégebouw 220 meter voorbij de grens met Slovakije. Ze ligt gemiddeld drie tot zes meter onder de grond en is buitengewoon professioneel aangelegd. Doorheen de hele tunnel loopt een spoor met een karretje om goederen te vervoeren.

Volgens de Slovaakse autoriteiten zou de tunnel bijgedragen hebben tot een belastingontduiking van maar liefst 50 miljoen euro.

64 miljard valse sigaretten per jaar

Een studie van 2011 door het consultingbureau KPMG vond dat 10% van alle sigaretten in de Europese Unie namaak is. Dat zijn 64 miljard sigaretten per jaar. “Smokkelen gaat niet meer om goederen die moeilijk verkrijgbaar zijn”, zegt Miroslava Slemenská, woordvoerster van de Slovaakse douane. “Het gaat om goederen waar consumentenbelasting voor moet betaald worden.” (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content