Slovaakse premier Robert Fico kondigt ontslag aan na moord op onderzoeksjournalist

14/03/18 om 20:56 - Bijgewerkt om 20:56

Bron: Belga

De Slovaakse premier Robert Fico heeft woensdag verrassend zijn ontslag aangekondigd. De oppositie had daarop aangedrongen na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak in februari.

Slovaakse premier Robert Fico kondigt ontslag aan na moord op onderzoeksjournalist

Slovaakse premier Robert Fico © Reuters

'Vandaag heb ik mijn ontslag aangeboden aan de president van de Republiek', Andrej Kiska, zei Fico (53) in aanwezigheid van de leiders van de drie partijen die zijn coalitie vormen. 'Als de president het aanvaardt, ben ik bereid donderdag op te stappen'.

Geen verkiezingen

Volgens de Britse openbare televisie BBC stelde hij wel als voorwaarde dat er geen vervroegde verkiezingen komen. Ook zijn kleinere partner in de coalitie, de Hongarenpartij Most-Hid sloot zich aan bij oproepen daartoe, onder andere van Fico's partijgenoten en zijn opgestapte Cultuurminister Marek Madaric.

Fico heeft de boot voor vervroegde verkiezingen, die er ten vroegste in juni kunnen zijn, totnogtoe uitdrukkelijk afgehouden. Volgens hem riskeert het land in een chaos af te glijden indien de oppositie de macht overneemt. Zijn sociaaldemocratische partij SMER-SD moet het recht hebben een opvolger voor te stellen, zei Fico tegen het persbureau TASR.

Volgens de krant Sme zou vicepremier Peter Pellegrini (42) de kandidaat van de SMER-SD kunnen zijn om Fico op te volgen.

Slovakije belandde na de moord op Kuciak en zijn vriendin in een zware regeringscrisis. De journalist deed onderzoek naar en schreef over corruptie bij politici en de invloed van de Italiaanse maffia in het Oost-Europese land.

Onze partners