Goed een uur na de start van de stembusgang was stemmen mogelijk in slechts 308 van de in totaal 2.430 stembureaus in Donetsk, aldus de door Kiev ingezette autoriteiten. Er is evenwel nog niet uit alle delen van de regio informatie voorhanden.

In het belendende Lugansk was het vermoedelijk in slechts twee van de twaalf districten mogelijk om te stemmen.

In Donetsk en Lugansk samen zou het in 21 van de in totaal 34 districten niet mogelijk zijn te kiezen uit 21 presidentskandidaten. Voor heel het land zijn 33.674 stembureaus voorzien.

Nieuwe president

Meer dan 35 miljoen Oekraïners gaan naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, na maanden van onrust sinds het aftreden van president Viktor Janoekovitsj in februari van dit jaar. Er zijn 21 kandidaten. Deze verkiezing wordt beschouwd als een cruciaal moment voor de toekomst van het land.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft waarnemers naar Oekraïne gestuurd om de verkiezingen te begeleiden, maar die vertoeven hoogstwaarschijnlijk niet in het separatistische oosten van het land gaan, waar nog steeds chaos en anarchie heerst.

Geweld

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maakt melding van geweld door gewapende troepen. "Personeel van de kiescommissies worden geterroriseerd en de politie grijpt niet in", is de kritiek van HRW. In sommige gevallen spannen de ordediensten zelfs samen met de aanvallers.

HRW ondervroeg een tiental vertegenwoordigers en kandidaten in de regio Donetsk en Loehansk. Die kloegen over bureaus die werden binnengevallen en apparatuur en papieren die werden vernield. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken in Kiev zou ongeveer de helft van de stembureau's in de regio gesloten blijven.

De OVSE verwacht dat uiteindelijk zo'n 8 tot 10 procent van de bevolking niet zal kunnen gaan stemmen. Maar de Oekraïense regering wil de uitslag van de verkiezing toch erkennen.

Interimpresident Toertsjinov geen kandidaat

Sinds de vlucht van Janoekovitsj wordt Oekraïne geleid door interimpresident Alexander Toertsjinov. Die is geen kandidaat. Favoriet is miljardair Pjotr Porosjenko. Die beloofde al bij een overwinning de pro-Europese koers van Kiev voort te zetten.

Als geen van de kandidaten in de eerste ronde de absolute meerderheid haalt, is een tweede ronde nodig. Die zou dan op 15 juni plaatsvinden.

De stembureaus zijn geopend om 7 uur Belgische tijd en sluiten rond 19 uur. De eerste officiële resultaten worden rond 23 uur Belgische tijd verwacht. (Belga/MI)

Goed een uur na de start van de stembusgang was stemmen mogelijk in slechts 308 van de in totaal 2.430 stembureaus in Donetsk, aldus de door Kiev ingezette autoriteiten. Er is evenwel nog niet uit alle delen van de regio informatie voorhanden. In het belendende Lugansk was het vermoedelijk in slechts twee van de twaalf districten mogelijk om te stemmen. In Donetsk en Lugansk samen zou het in 21 van de in totaal 34 districten niet mogelijk zijn te kiezen uit 21 presidentskandidaten. Voor heel het land zijn 33.674 stembureaus voorzien. Nieuwe presidentMeer dan 35 miljoen Oekraïners gaan naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, na maanden van onrust sinds het aftreden van president Viktor Janoekovitsj in februari van dit jaar. Er zijn 21 kandidaten. Deze verkiezing wordt beschouwd als een cruciaal moment voor de toekomst van het land. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft waarnemers naar Oekraïne gestuurd om de verkiezingen te begeleiden, maar die vertoeven hoogstwaarschijnlijk niet in het separatistische oosten van het land gaan, waar nog steeds chaos en anarchie heerst. GeweldMensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maakt melding van geweld door gewapende troepen. "Personeel van de kiescommissies worden geterroriseerd en de politie grijpt niet in", is de kritiek van HRW. In sommige gevallen spannen de ordediensten zelfs samen met de aanvallers. HRW ondervroeg een tiental vertegenwoordigers en kandidaten in de regio Donetsk en Loehansk. Die kloegen over bureaus die werden binnengevallen en apparatuur en papieren die werden vernield. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken in Kiev zou ongeveer de helft van de stembureau's in de regio gesloten blijven. De OVSE verwacht dat uiteindelijk zo'n 8 tot 10 procent van de bevolking niet zal kunnen gaan stemmen. Maar de Oekraïense regering wil de uitslag van de verkiezing toch erkennen. Interimpresident Toertsjinov geen kandidaatSinds de vlucht van Janoekovitsj wordt Oekraïne geleid door interimpresident Alexander Toertsjinov. Die is geen kandidaat. Favoriet is miljardair Pjotr Porosjenko. Die beloofde al bij een overwinning de pro-Europese koers van Kiev voort te zetten. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde de absolute meerderheid haalt, is een tweede ronde nodig. Die zou dan op 15 juni plaatsvinden. De stembureaus zijn geopend om 7 uur Belgische tijd en sluiten rond 19 uur. De eerste officiële resultaten worden rond 23 uur Belgische tijd verwacht. (Belga/MI)