Slechts 10 personen in Rwanda gaan er niet mee akkoord dat huidig president Paul Kagame de grondwet wijzigt om zich voor een derde keer te kunnen aanbieden als presidentskandidaat. Alleszins dat melden Rwandese wetgevers na een eigen onderzoek, schrijft persbureau AP.

Het Rwandees parlement zette gisteren het licht op groen voor een grondwetswijziging die president Paul Kagame moet toelaten in 2017 een gooi te doen naar een nieuwe ambtstermijn. Artikel 101 van de Rwandese grondwet zegt dat iemand maar twee keer na elkaar president mag zijn. Dit maakt het Kagame, verkozen in 2003 en 2010, in theorie onmogelijk binnen twee jaar een verlenging van zijn ambt te ambiëren.

Volgens een rapport vonden onderzoekers in het ganse land slechts 10 personen die gekant zijn tegen idee. Want vooraleer beide parlementen de beslissing doorvoerde, trok een groep van afgevaardigden afgelopen maand het land door om opinies te verzamelen.

Meer dan 3,7 miljoen inwoners - meer dan 60 procent van de stemmers - tekenden een petitie waarin ze hun akkoord gaven voor een grondwetswijziging.

Genocide

De 57-jarige Kagame is sinds het einde van de genocide in 1994, toen zijn rebellengroep RPF een einde bracht aan de brutale moorden door de Hutu's, de belangrijkste machtspersoon in Rwanda. 800.000 mensen kwamen in die periode om het leven, de meesten waren Tutsi's.

Zelfs voor Kagama in 2003 president werd - met 95 procent van de stemmen - werd hij al als minister van Defensie en later als vice-president gezien als dé man die in het land de touwtjes in handen had.

Economische vooruitgang

Kagame wordt door veel Rwandezen gezien als de leider die stabiliteit en economische vooruitgang bracht, na een periode van brutaliteit en conflict. Critici zeggen dat hij zowel de oppositie als de media monddood heeft gemaakt.

Niet alleen in Rwanda wordt er gesleuteld aan de grondwet om leiders langer aan de macht te houden. Ook in buurland Burundi werd dat voorstel op tafel gelegd door president Pierre Nkurunziza, wat leidde tot politieke spanningen en dodelijke rellen. Uiteindelijk werd president Nkurunziza afgelopen maand voor een derde maal verkozen. (AVE)

Slechts 10 personen in Rwanda gaan er niet mee akkoord dat huidig president Paul Kagame de grondwet wijzigt om zich voor een derde keer te kunnen aanbieden als presidentskandidaat. Alleszins dat melden Rwandese wetgevers na een eigen onderzoek, schrijft persbureau AP. Het Rwandees parlement zette gisteren het licht op groen voor een grondwetswijziging die president Paul Kagame moet toelaten in 2017 een gooi te doen naar een nieuwe ambtstermijn. Artikel 101 van de Rwandese grondwet zegt dat iemand maar twee keer na elkaar president mag zijn. Dit maakt het Kagame, verkozen in 2003 en 2010, in theorie onmogelijk binnen twee jaar een verlenging van zijn ambt te ambiëren.Volgens een rapport vonden onderzoekers in het ganse land slechts 10 personen die gekant zijn tegen idee. Want vooraleer beide parlementen de beslissing doorvoerde, trok een groep van afgevaardigden afgelopen maand het land door om opinies te verzamelen. Meer dan 3,7 miljoen inwoners - meer dan 60 procent van de stemmers - tekenden een petitie waarin ze hun akkoord gaven voor een grondwetswijziging. De 57-jarige Kagame is sinds het einde van de genocide in 1994, toen zijn rebellengroep RPF een einde bracht aan de brutale moorden door de Hutu's, de belangrijkste machtspersoon in Rwanda. 800.000 mensen kwamen in die periode om het leven, de meesten waren Tutsi's. Zelfs voor Kagama in 2003 president werd - met 95 procent van de stemmen - werd hij al als minister van Defensie en later als vice-president gezien als dé man die in het land de touwtjes in handen had. Kagame wordt door veel Rwandezen gezien als de leider die stabiliteit en economische vooruitgang bracht, na een periode van brutaliteit en conflict. Critici zeggen dat hij zowel de oppositie als de media monddood heeft gemaakt. Niet alleen in Rwanda wordt er gesleuteld aan de grondwet om leiders langer aan de macht te houden. Ook in buurland Burundi werd dat voorstel op tafel gelegd door president Pierre Nkurunziza, wat leidde tot politieke spanningen en dodelijke rellen. Uiteindelijk werd president Nkurunziza afgelopen maand voor een derde maal verkozen. (AVE)