De zaak kwam aan het licht nadat een van de vrouwen erin geslaagd was in het geheim een telefoon te bemachtigen en te bellen naar Freedom Charity, een organisatie voor slachtoffers van gedwongen huwelijken. Uit de telefoongesprekken bleek dat zij en twee anderen door een koppel werden vastgehouden in een woning in het zuiden van Londen. Het gaat om een Maleisische van 69, een Ierse van 57 en een Britse van 30. Het was de Ierse die op 18 oktober contact met Freedom Charity zocht na het zien van een documentaire van Freedom Charity.

Na nog enkele telefoongesprekken konden de drie vrouwen ontsnappen op 25 oktober j.l., wanneer het echtpaar niet thuis was. Ze werden opgevangen door leden van de organisatie en van de politie en naar een veilige locatie gebracht. Het nieuws raakte gisteren bekend met de arrestatie van het koppel. Het echtpaar is op borgtocht vrijgelaten tot januari, in afwachting van bijkomende informatie.

Zwaar getraumatiseerd

Volgens Freedom Charity werden de vrouwen vastgehouden in 'afschuwelijke omstandigheden.' Inspecteur Kevin Hyland van de afdeling mensensmokkel van de politie in Londen zegt dat de vrouwen zwaar getraumatiseerd zijn. 'Ze zijn minstens 30 jaar lang vastgehouden als slaven zonder blootstelling aan de buitenwereld. Het zal veel tijd vergen om uit te zoeken wat er de voorbije decennia precies is gebeurd. We hebben nog nooit iets van deze omvang gezien.'

De drie vrouwen kennen wellicht de buitenwereld niet zoals wij die kennen. De politie denkt dat de vrouw van 30 haar hele leven in gevangenschap heeft doorgebracht en zoekt nu uit of ze in het huis is geboren.

Mensenhandel

De Britse regering heeft aangekondigd strenger te willen optreden tegen mensenhandel. Het parlement bereidt momenteel een wetsvoorstel voor om de maximumstraf voor slavernij te verhogen tot een levenslange celstraf, aldus minister van Veiligheid James Brokenshire. 'De mensen denken dat slavernij niet meer van deze tijd is, maar dat is helaas niet waar', zei Brokenshire op BBC Radio.

In 2012 werden er in Groot-Brittannië volgens een rapport van het Centre for Social Justice meer dan 1.000 mensen als slaaf vastgehouden. Het gaat dan over huisslavernij, dwangarbeid in fabrieken of in de landbouw of seksuele uitbuiting. Slachtoffers van slavernij worden volgens de auteurs vaak zelf gerechtelijk vervolgd vanwege de strafbare feiten die ze onder dwang moesten plegen.

De zaak kwam aan het licht nadat een van de vrouwen erin geslaagd was in het geheim een telefoon te bemachtigen en te bellen naar Freedom Charity, een organisatie voor slachtoffers van gedwongen huwelijken. Uit de telefoongesprekken bleek dat zij en twee anderen door een koppel werden vastgehouden in een woning in het zuiden van Londen. Het gaat om een Maleisische van 69, een Ierse van 57 en een Britse van 30. Het was de Ierse die op 18 oktober contact met Freedom Charity zocht na het zien van een documentaire van Freedom Charity. Na nog enkele telefoongesprekken konden de drie vrouwen ontsnappen op 25 oktober j.l., wanneer het echtpaar niet thuis was. Ze werden opgevangen door leden van de organisatie en van de politie en naar een veilige locatie gebracht. Het nieuws raakte gisteren bekend met de arrestatie van het koppel. Het echtpaar is op borgtocht vrijgelaten tot januari, in afwachting van bijkomende informatie. Zwaar getraumatiseerd Volgens Freedom Charity werden de vrouwen vastgehouden in 'afschuwelijke omstandigheden.' Inspecteur Kevin Hyland van de afdeling mensensmokkel van de politie in Londen zegt dat de vrouwen zwaar getraumatiseerd zijn. 'Ze zijn minstens 30 jaar lang vastgehouden als slaven zonder blootstelling aan de buitenwereld. Het zal veel tijd vergen om uit te zoeken wat er de voorbije decennia precies is gebeurd. We hebben nog nooit iets van deze omvang gezien.'De drie vrouwen kennen wellicht de buitenwereld niet zoals wij die kennen. De politie denkt dat de vrouw van 30 haar hele leven in gevangenschap heeft doorgebracht en zoekt nu uit of ze in het huis is geboren.MensenhandelDe Britse regering heeft aangekondigd strenger te willen optreden tegen mensenhandel. Het parlement bereidt momenteel een wetsvoorstel voor om de maximumstraf voor slavernij te verhogen tot een levenslange celstraf, aldus minister van Veiligheid James Brokenshire. 'De mensen denken dat slavernij niet meer van deze tijd is, maar dat is helaas niet waar', zei Brokenshire op BBC Radio. In 2012 werden er in Groot-Brittannië volgens een rapport van het Centre for Social Justice meer dan 1.000 mensen als slaaf vastgehouden. Het gaat dan over huisslavernij, dwangarbeid in fabrieken of in de landbouw of seksuele uitbuiting. Slachtoffers van slavernij worden volgens de auteurs vaak zelf gerechtelijk vervolgd vanwege de strafbare feiten die ze onder dwang moesten plegen.