Patience Carter had zich samen met tientallen anderen verschanst in de toiletruimte van de homonachtclub Pulse toen Omar Mateen zondagochtend zijn machinegeweer op de bezoekers van de nachtclub in Orlando leeg schoot. Ze beschrijft hoe de man zelf naar het noodnummer 911 belde om zijn beweegreden uit te leggen.

Zijn motief was volgens Carter: 'ik wil dat Amerika ophoudt met mijn land te bombarderen.' 'We hoorden hem tegen 911 trouw zweren aan IS', aldus Carter.

Toen Mateen het vuur openden, hadden veel bezoekers eerst niet in de gaten dat het om schoten ging omdat de muziek zo luid stond. 'Ik was erg in de war en dacht wow doet een club zoveel moeite om ervoor te zorgen dat het publiek naar huis gaat? Ik dacht dat het een luchtpistool was', vertelt Carter.

Maar gauw werd de ravage duidelijk. In chaos en paniek zochten mensen beschutting waar ze die konden vinden. velen werden geraakt terwijl ze naar buiten probeerden te vluchten.

Naast haar getuigenis, las Carter ook een gedicht voor, dat ze zelf schreef na de schietpartij. 'Het schuldgevoel dat ik de gelukkige ben die het drama heeft overleefd, weegt zwaar', klinkt het.

Echtgenote

De informatie over Mateen blijft verwarrend, mogelijkerwijs omdat hijzelf verward was. Verschillende getuigen beweren dat Mateen op homo-sites actief was, maar of dat ter observatie was of echt om seksuele contacten te organiseren, is niet duidelijk. Zijn eerste echtgenote, die door Mateen geslagen werd, "sluit niet uit" dat hij homo was.

Mateen zelf wordt door kennissen als weinig gelovig omschreven. Al zei hij in de loop van de jaren wel steun toe aan Hezbollah, Al-Qaeda en IS.

Intussen wordt ook de echtgenote van Mateen ondervraagd door de FBI. Ze heeft, meldt tv-zender NBC, haar echtgenoot naar de Pulse nachtclub gevoerd om de zaak te verkennen waar hij zijn aanslag zou plegen. En ze heeft hem twee dagen voor de aanslag ook vergezeld terwijl hij munitie kocht en een holster.

Bij de aanslag kwamen 49 personen om het leven en vielen er 53 gewonden.(AVE)

Patience Carter had zich samen met tientallen anderen verschanst in de toiletruimte van de homonachtclub Pulse toen Omar Mateen zondagochtend zijn machinegeweer op de bezoekers van de nachtclub in Orlando leeg schoot. Ze beschrijft hoe de man zelf naar het noodnummer 911 belde om zijn beweegreden uit te leggen.Zijn motief was volgens Carter: 'ik wil dat Amerika ophoudt met mijn land te bombarderen.' 'We hoorden hem tegen 911 trouw zweren aan IS', aldus Carter. Toen Mateen het vuur openden, hadden veel bezoekers eerst niet in de gaten dat het om schoten ging omdat de muziek zo luid stond. 'Ik was erg in de war en dacht wow doet een club zoveel moeite om ervoor te zorgen dat het publiek naar huis gaat? Ik dacht dat het een luchtpistool was', vertelt Carter.Maar gauw werd de ravage duidelijk. In chaos en paniek zochten mensen beschutting waar ze die konden vinden. velen werden geraakt terwijl ze naar buiten probeerden te vluchten.Naast haar getuigenis, las Carter ook een gedicht voor, dat ze zelf schreef na de schietpartij. 'Het schuldgevoel dat ik de gelukkige ben die het drama heeft overleefd, weegt zwaar', klinkt het. De informatie over Mateen blijft verwarrend, mogelijkerwijs omdat hijzelf verward was. Verschillende getuigen beweren dat Mateen op homo-sites actief was, maar of dat ter observatie was of echt om seksuele contacten te organiseren, is niet duidelijk. Zijn eerste echtgenote, die door Mateen geslagen werd, "sluit niet uit" dat hij homo was.Mateen zelf wordt door kennissen als weinig gelovig omschreven. Al zei hij in de loop van de jaren wel steun toe aan Hezbollah, Al-Qaeda en IS.Intussen wordt ook de echtgenote van Mateen ondervraagd door de FBI. Ze heeft, meldt tv-zender NBC, haar echtgenoot naar de Pulse nachtclub gevoerd om de zaak te verkennen waar hij zijn aanslag zou plegen. En ze heeft hem twee dagen voor de aanslag ook vergezeld terwijl hij munitie kocht en een holster.Bij de aanslag kwamen 49 personen om het leven en vielen er 53 gewonden.(AVE)