Situatie van Puigdemont kan nog ‘weken of maanden’ onduidelijk zijn, zegt advocaat

In Barcelona kwamen mensen op straat nadat bekend raakte dat Puigdemont in Duitsland opgepakt was © Reuters

Paul Bekaert, de Belgische advocaat van de zondag in Duitsland opgepakte Carles Puigdemont, verwacht dat een definitieve beslissing over het aanhoudingsbevel tegen de Catalaanse oud-minister-president nog lang kan aanslepen.

Carles Puigdemont werd zondagvoormiddag opgepakt, nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Hij was onderweg van Finland naar België en nam de wagen precies om luchthavencontroles te vermijden, zegt zijn Belgische advocaat Paul Bekaert. Volgens hem is de kans reëel dat de Spaanse politiediensten hun Duitse collega’s hebben getipt, en is het geen toeval dat er gewacht werd tot hij door Zweden en Denemarken was, landen die minder soepel zouden uitleveren. Puigdemont werd volgens Bekaert pas 30 kilometer voorbij de Deens-Duitse grens opgepakt.

Na de vaststelling van zijn identiteit moet de rechtbank in Schleswig beslissen of Puigdemont vastgehouden blijft. ‘Ik ga niet naar Duitsland’, zegt Bekaert. ‘Er is een Duitse advocaat aangesteld en ik heb al contact met hem gehad. Met mijn cliënt heb ik geen contact gehad sinds hij gearresteerd is. De hoorzitting over zijn aanhouding heeft nog niet plaatsgevonden. Men heeft daar 24 uur de tijd voor. In Duitsland is de procedure totaal anders dan in België. In Duitsland is de eerste rechter er enkel voor identificatie en de zaak wordt dan verzonden naar het hof van hoger beroep. Het kan nog weken of maanden in beslag nemen. Het hof van beroep kan hem wel voorwaardelijk vrijlaten, dat is voorzien in de Duitse wet.’

‘Goed nieuws’

De maximale termijn voor een definitieve beslissing over de uitlevering van Puigdemont aan Spanje, op basis van een Europees aanhoudingsbevel, bedraagt 60 dagen.

De Spaanse regering toont zich intussen verheugd over de arrestatie van Puigdemont. Die is ‘goed nieuws’ en toont aan dat de instellingen functioneerden, zo klinkt het in een officiële mededeling van vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría.

Regeringsleider Mariano Rajoy heeft zich na de arrestatie al beraden met de leiders van andere parlementaire fracties, weet het Spaanse persbureau Europa Pres. Nadere details zijn nog niet bekend.

Partner Content