De tyfoon Haiyan heeft naar alle waarschijnlijkheid al één Belgisch slachtoffer geïst. "Een ooggetuige heeft het slachtoffer in de buurt van Tacloban in de golven zien verdwijnen. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem", zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken.

'Minder doden dan eerste schattingen'

De doortocht van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen heeft volgens de lokale autoriteiten 1.798 levens geëist. Dat is veel minder dan de eerste schattingen. Bijna 3.000 mensen raakten gewond en minstens 82 zijn nog vermist, zegt het Filipijnse noodhulpagentschap.

Meer dan 149.000 woningen werden vernield en de schade aan infrastructuur en landbouw loopt in de miljoenen. De Filipijnse president Benigno Aquino vertelde intussen aan de Amerikaanse zender CNN dat ook hij uitgaat van 2.000 tot 2.500 doden als gevolg van de tyfoon Haiyan. De eerste schattingen die het over 10.000 doden hadden, zijn volgens het staatshoofd te hoog.

Harde wind

Ondertussen hebben hulpverleners grote moeite om het rampgebied te bereiken. Enkele medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn al ter plaatse gearriveerd, maar door de harde wind kon een binnenlands vliegtuig met bestemming de getroffen stad Tacloban nog niet bereiken. Ook een helikopter bood geen soelaas.

"De situatie is dramatisch, het is hier totale chaos, " stelt Natacha Reyes, die de hulpverlening van Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen coördineert.

Communicatienetwerken zijn uitgevallen

"Het rampgebied is ontzettend lastig te bereiken en dat vertraagt de hulpverlening. We proberen de mensen in de meest afgelegen gebieden te bereiken: vaak krijgen zij het laatst de hulp die ze zo hard nodig hebben."

Aangezien de communicatienetwerken uitgevallen zijn, is er maar weinig informatie over de toestand in afgelegen gebieden. In totaal gaan deze week zo'n 100 internationale medewerkers die kant op, zoals artsen, verpleegkundigen, chirurgen, logistieke medewerkers, psychologen en water-en-sanitatiespecialisten (Belga/AVE)

De tyfoon Haiyan heeft naar alle waarschijnlijkheid al één Belgisch slachtoffer geïst. "Een ooggetuige heeft het slachtoffer in de buurt van Tacloban in de golven zien verdwijnen. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem", zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken. De doortocht van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen heeft volgens de lokale autoriteiten 1.798 levens geëist. Dat is veel minder dan de eerste schattingen. Bijna 3.000 mensen raakten gewond en minstens 82 zijn nog vermist, zegt het Filipijnse noodhulpagentschap. Meer dan 149.000 woningen werden vernield en de schade aan infrastructuur en landbouw loopt in de miljoenen. De Filipijnse president Benigno Aquino vertelde intussen aan de Amerikaanse zender CNN dat ook hij uitgaat van 2.000 tot 2.500 doden als gevolg van de tyfoon Haiyan. De eerste schattingen die het over 10.000 doden hadden, zijn volgens het staatshoofd te hoog.Ondertussen hebben hulpverleners grote moeite om het rampgebied te bereiken. Enkele medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn al ter plaatse gearriveerd, maar door de harde wind kon een binnenlands vliegtuig met bestemming de getroffen stad Tacloban nog niet bereiken. Ook een helikopter bood geen soelaas. "De situatie is dramatisch, het is hier totale chaos, " stelt Natacha Reyes, die de hulpverlening van Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen coördineert. "Het rampgebied is ontzettend lastig te bereiken en dat vertraagt de hulpverlening. We proberen de mensen in de meest afgelegen gebieden te bereiken: vaak krijgen zij het laatst de hulp die ze zo hard nodig hebben." Aangezien de communicatienetwerken uitgevallen zijn, is er maar weinig informatie over de toestand in afgelegen gebieden. In totaal gaan deze week zo'n 100 internationale medewerkers die kant op, zoals artsen, verpleegkundigen, chirurgen, logistieke medewerkers, psychologen en water-en-sanitatiespecialisten (Belga/AVE)